Hlavní obsah

Bankovní asociace zhoršila odhad růstu ekonomiky, inflaci očekává nad sedmi procenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká na základě odhadů ekonomů českých bank růst hrubého domácího produktu (HDP) o 3,7 procenta místo předchozích 3,9 procenta. Příští rok pak počítá s růstem o 3,6 procenta. Zároveň letos čeká průměrnou inflaci 7,2 procenta. Asociace o tom ve čtvrtek informovala na tiskové konferenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Světová ekonomika podle hlavního ekonoma ČBA Jakuba Seidlera stále čelí řadě rizik, což má na prognózu vývoje české ekonomiky značný vliv.

„Například vývoj cen energií se nevrací k normálním úrovním a bohužel vysoké ceny přetrvávají i v delších kontraktech, například na rok 2023, což přináší další proinflační rizika,” řekl na tiskové konferenci Seidler.

Inflace bude letos 8,5 procenta, očekává ČNB

Ekonomika

„Geopolitická rizika situaci dále zhoršují. To může znamenat, že ceny energií nemusí klesat tak rychle, jak se doufalo,” dodal Seidler s tím, že naopak mírně opadly problémy v subdodavatelských řetězcích.

Průměrná inflace bude letos podle ČBA činit 7,2 procenta. Růst cen přitom bude výraznější zejména v prvním pololetí, kdy se inflace bude pohybovat poblíž desetiprocentní hranice

Příští rok průměrná inflace 2,5 procenta

Příští rok by pak měla výrazně zpomalit a koncem příštího roku se bude pohybovat kolem dvouprocentní hranice. Za celý rok 2023 asociace čeká průměrnou inflaci 2,5 procenta.

„To naznačuje, že prognostický panel nepředpokládá dlouhodobější epizodu vyšší inflace a žádná z jednotlivých prognóz zúčastněných bank nečeká v roce 2023 průměrnou inflaci nad čtyřmi procenty,” uvedla asociace.

Rusnok: Další výrazné zvýšení sazeb nebude potřeba, když vyjdou předpovědi

Ekonomika

Zpomalování inflace podle odhadů zřejmě umožní České národní bance začít ve druhé polovině letošního roku snižovat sazby.

Základní úroková sazba centrální banky by tak mohla postupně klesnout na konci příštího roku ke třem procentům. Aktuálně je základní sazba 4,5 procenta.

I přes výrazný růst úrokových sazeb v posledních měsících a vyšší atraktivitě koruny v očích zahraničních investorů odhady asociace nepočítají s výraznějším posílením koruny.

Firmy trpí nedostatkem pracovníků

Trh práce letos bude opět podle odhadů hlavní bariérou pro růst firem.

„Nedostatek pracovníků označuje jako problém stále víc společností, ačkoli do popředí problémů se v loni dostal nedostatek materiálů. Trh práce v tuzemské ekonomice tak stále zůstává citelně přehřátý a komplikuje řadě firem další rozvoj,” uvedla asociace.

Letos očekává pokles podílu nezaměstnaných osob v průměru na 3,3 procenta po loňských 3,8 procenta. Další mírný pokles pak předpokládá příští rok, a to na 3,1 procenta.

Vláda schválila rozpočet s deficitem 280 miliard

Domácí

Schodek veřejných financí ČBA čeká letos na 4,2 procenta HDP. Konsolidace veřejných financí bude podle asociace pokračovat i v příštím roce, kdy by měl deficit klesnout na tři procenta HDP.

Rychlejší konsolidace veřejných financí společně s vyšší inflací a rychlejším růstem nominálního HDP pak snižuje celkovou výši zadlužení vlády vůči HDP. Vládní dluh by tak měl letos činit 42,4 procenta HDP a příští rok 43,1 procenta HDP.

Svou prognózu na tento a příští rok zveřejnila minulý týden také Česká národní banka. Ta své odhady zhoršila a letos čeká růst HDP o tři procenta, příští rok pak o 3,4 procenta.

V předchozí listopadové prognóze přitom počítala banka letos s růstem o 3,5 procenta a příští rok o 3,8 procenta. Průměrnou letošní inflaci ČNB odhadla na 8,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám