Hlavní obsah

Češi zase utrácejí

Právo, tov

Karanténa v peněženkách skončila. Češi se s otevíráním hranic a obchodů začínají oklepávat z krizových opatření proti koronaviru a víc utrácejí. Zjistily to banky analýzou karetních plateb i výběrů hotovosti z bankomatů. Ekonomové nicméně upozorňují, že jde zčásti o efekt odložené spotřeby a o návratu k normálu je předčasné mluvit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle České spořitelny byly karetní platební transakce, tedy platby prostřednictvím platebních terminálů, internetové platby a výběry z bankomatů, po dva po sobě jdoucí týdny v polovině května o devět procent vyšší než ve stejném období loňského roku. V meziročním srovnání tak rostly podobným tempem jako před epidemií v lednu a únoru.

Oživení české ekonomiky by nemuselo trvat tak dlouho, jak se zdálo
David Navrátil, ČS

Rozšíření koronaviru do Česka během března a následné omezování chodu ekonomiky i volného pohybu lidí se odrazily dramaticky i do výdajů domácností. Nejvýraznější to bylo koncem března, kdy se výdaje prováděné platebními kartami propadly v meziročním srovnání o 24 procent.

S tím, jak se epidemiologická situace začala zlepšovat, byly už poklesy mírnější. „To ukazuje, že Češi neupadli do deprese, nezvyšují výrazně míru úspor a neodkládají útraty za zbytné věci,“ tvrdí hlavní ekonom ČS David Navrátil.

Například hobbymarkety zaznamenaly ve druhé polovině května meziroční nárůst karetních transakcí o více než dvojnásobek, podobnou zkušenost měli i prodejci nábytku či elektroniky. Platby kartou ovšem podpořila nabádání hygieniků, aby lidé omezili placení v hotovosti.

Česko má dostat z EU téměř 550 miliard korun, Babiš s rozdělením nesouhlasí

Ekonomika

Od poloviny května nicméně zaznamenala dvojnásobný nárůst výběrů z bankomatů a plateb kartou u obchodníků až na úroveň z doby před vypuknutím epidemie také Equa bank. Zatímco v karanténě se platby u obchodníků pohybovaly hluboko pod každodenním průměrem, v polovině května se vyšvihly téměř na úroveň vánoční nákupní horečky. Největší nárůst přitom zaznamenaly nákupy oblečení a obuvi, ale i útraty v oblasti zdraví a krásy, potravin a drogerie.

Odložená spotřeba

Podle ekonoma společnosti Natland Petra Bartoně však zvýšená spotřeba nyní jen „dohání“ zapovězenou spotřebu z posledních dvou měsíců, a to pořád jen zčásti. „Ty dva měsíce už nedoženeme,“ řekl Právu Bartoň a poukázal na masivní výpadky tržeb např. hotelů a restaurací.

Efekt nouzového vypnutí některých oborů bude bolet delší čas. Z nedávného průzkumu personálně poradenské společnosti Randstad vyplynulo, že zhruba čtvrtina českých firem již přistoupila v souvislosti s pandemií k propouštění. Pětina snížila svým zaměstnancům finanční bonusy a variabilní složky, desetina mzdový základ, další škrtly nefinanční benefity.

Třetina samoživitelek si musela v krizi vzít půjčku

Ekonomika

Jen čtvrtina firem v období koronavirové krize žádná omezující opatření nezavedla.

„Samozřejmě ještě může přijít sekundární vliv přes korporátní sektor, tedy že rostoucí nezaměstnanost spotřebu opět srazí,“ připustil i analytik ČS Navrátil. „Pokud se ale podaří dodávat likviditu prostřednictvím různých programů jako kurzarbeit nebo Covid a podporovat investice, tak by oživení české ekonomiky nemuselo trvat tak dlouho, jak se ještě před pár týdny zdálo,“ uzavřel.

Reklama

Související články

EET se odloží, rozhodla vláda

Povinnost elektronicky evidovat tržby (EET) se odloží do konce roku 2020. V pondělí o tom rozhodl kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO).

Výrazně přibylo přerušených podnikání

Od vypuknutí koronavirové krize v Česku přerušilo podnikání 15 838 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), což je o 26 procent meziročně víc a o 46 procent...

Výběr článků

Načítám