Hlavní obsah

Češi za covidu nakoupili státní dluhopisy za 15,1 miliardy

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé loni nakoupili spořicí státní dluhopisy za 15,1 miliardy korun. To je skoro o polovinu víc než v roce 2019, kdy se dluhopisů Republiky prodalo za 10,4 miliardy, vyplývá z údajů ministerstva financí.

Foto: sporicidluhopisycr.cz

Dluhopis Republiky.

Článek

„Meziročně tak došlo v objemu úpisů ke zhruba 45procentnímu nárůstu. Dluhopis Republiky se těší stabilně velké oblibě,“ uvedl pro Právo mluvčí resortu financí Šimon Blecha.

Spořicích dluhopisů jsou dva typy, reinvestiční a protiinflační. Podle analytiků je pro lidi lákavější hlavně ten druhý. Šestiletý protiinflační dluhopis nabízí výnos ve výši průměrné inflace. Do minulého roku to bylo ještě 0,5 procenta nad průměrnou inflaci, tehdy se ale z výnosu platila 15ti procentní daň, ta už se neplatí. Při inflaci 3 procenta je tedy tříprocentní výnos  - což je víc, než nabízí většina spořicích účtů bank, a srovnatelné s výnosem třeba u stavebního spoření se státním příspěvkem.

Finance prodaly dluhopisy za 13 miliard

Ekonomika

„Zájem může patrně souviset se snahou řady domácností uložit své volné prostředky do aktiv chráněných proti inflaci, což je vidět i v řadě dalších oblastí ekonomiky, například rekordním zájmem o pořízení nemovitosti. Tento trend je však do velké míry patrný i v řadě dalších zemí, kde se zvyšují obavy ohledně budoucího růstu inflace,“ řekl Právu ekonom ING Jakub Seidler. Inflace v Česku nyní šplhá nad tři procenta a zdražuje prakticky všechno. Znamená to, že lidem se tak poměrně rychlým tempem znehodnocují úspory držené třeba na běžných účtech bank.

„Státní dluhopisy lze označit za v zásadě bezrizikovou cestu, jak uložit své peníze a do jisté míry tak bojovat s rostoucí inflací. Je zřejmé, že státní dluhopis nebude dosahovat výnosů jiných a více rizikových investičních instrumentů,“ řekl hlavní ekonom Roklenu Pavel Peterka. Takovou variantou jsou především akcie nebo akciové fondy.

Foto: sporicidluhopisycr.cz

Dluhopis Republiky.

„V průběhu celosvětové pandemie, kdy každý den celosvětově zemřou tisíce lidí a zkrachují stovky podniků, je však přirozené vyhledávat investiční nástroje s nízkou mírou rizika,“ dodal analytik. Do jisté míry se podle něj v růstu zájmu mohla projevit také solidarita občanů se státem, který při boji s ekonomickými dopady pandemie významně navýšil svůj dluh.

Dvojice slibovala lidem zhodnocení peněz. Škoda 150 milionů

Krimi

I přes skokový nárůst ale loni rekord nepadl. Při pilotní emisi dluhopisů pro občany za exministra financí Miroslava Kalouska v roce 2011 se jich prodalo za 20,4 miliardy korun, rekord zatím drží vánoční emise 2012 se 30 miliardami.

Spořicí dluhopisy mohou lidé kupovat minimálně za 1000 korun. Vzhledem ke vstupním poplatkům 250 Kč (při darování dvojnásobek) se ale takto nízkou částku investovat nevyplatí. Horní hranice pro jednu fyzickou osobu je pět milionů Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám