Hlavní obsah

Bude ropa za 65 nebo 380 dolarů? Analytici mají pestré scénáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik bude v nadcházejících měsících stát ropa? V současné nejisté situaci, kdy hrozí globální recese a nad dodávkami fosilních paliv z Ruska visí otazník, se analytici dvou amerických bank ve svých odhadech výrazně rozchází. Každá instituce kalkuluje s jiným scénářem.

Foto: Angus Mordant, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokud svět zasáhne recese, což se jeví jako „stále pravděpodobnější varianta“, může barel ropy na konci roku stát jen 65 dolarů (1 567 Kč), tvrdí ve své úterní předpovědi analytici Citibank.

Podle nich se v případě recese světová ekonomika zpomalí a poptávka po ropě se tak značně ochladí.

Nicméně scénáři, jenž počítá s 65 dolary za barel a poté dalším poklesem dokonce až na hodnotu 45 dolarů v příštím roce, dávají analytici jen desetiprocentní pravděpodobnost.

Mnohem pravděpodobnější je podle jejich odhadů, že středomořská ropa Brent do konce roku spadne na 85 dolarů za barel. Této variantě přisuzují pravděpodobnost 50 procent.

Jiná americká investiční banka JPMorgan zase varuje před opačným extrémem, a sice, že cena ropy se může kvůli omezené produkci z Ruska vyšplhat až na 380 dolarů (9 170 Kč) za barel. Snížená produkce by byla reakcí Ruska na plány zemí G7, které minulý týden oznámily, že zkoumají možnost zastropování cen ruské ropy.

Stávka v Norsku by mohla snížit těžbu ropy o 15 procent a plynu o čtvrtinu

Ekonomika

Tuto možnost však JPMorgan označila ve své víkendové předpovědi za „extrémní scénář“, při němž by Rusko muselo snížit těžbu ropy až o pět milionů barelů denně. To by ovšem nepoškodilo jen západní, nýbrž i ruskou ekonomiku. Navíc v době, kdy Rusko exportuje rekordní objemy ropy do Číny a Indie.

„Ruští politici pravděpodobně zareagují na návrh na zastropování cen silou. Rusko již projevilo ochotu zastavit dodávky zemního plynu zemím EU, které odmítly splnit platební požadavky,“ uvedli analytici JPMorgan s tím, že ačkoliv je predikce nejistá, tak nejpravděpodobnějším výsledkem je snížení těžby ropy o tři miliony barelů denně, což by ceny vyšroubovalo na 190 dolarů za barel.

Mezi obě zmíněné a od sebe výrazně vzdálené hodnoty zapadá odhad agentury Bloomberg, jež oslovila více analytiků. Na základě jejich odpovědí došla k predikci, že barel ropy Brent se bude koncem roku prodávat za cenu kolem 101 dolarů (2 437 Kč). To by bylo o tři dolary méně než ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám