Hlavní obsah

Brigád je méně, nižší jsou i výdělky

Právo, Tomáš Volf

Nabídka brigád ze strany firem je letos před létem slabší. Personální agentury odhadují, že proti loňsku je nižší zhruba o pětinu. Rozjezd služeb v pohostinství a cestovním ruchu po koronaviru je pozvolný a na brigády se vedle studentů hlásí i lidé, kteří nově přišli o místo.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Zatímco začátkem roku ještě nabídka brigád slušně rostla, koronavirová pandemie způsobila dramatický propad.

Slovy klasika: brigádníci letos dostanou méně peněz, ale za více práce
Lukáš Kovanda, ekonom

„V dubnu jsme evidovali o 60 procent nabídek méně než loni. V květnu nastalo mírné oživení a nabídek bylo ve srovnání s loňskem už jen o 24 procent méně,“ řekl Právu Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Podle personální agentury Grafton Recruitment je nyní nabídka ze strany zaměstnavatelů průměrně slabší zhruba o 15 procent.

Šance nahradit pracovníky z ciziny

„V některých regionech, například na Ústecku, firmy brigádníky nepoptávají vůbec, brigádnická místa totiž pokrývají propuštěnými kolegy,“ komentovala Jitka Součková za Grafton. Slabší nabídka je i na severu Moravy, naopak lepší situace je třeba na Plzeňsku nebo ve Středočeském kraji.

Stagnace či mírný pokles jsou patrné i u hodinové mzdy. Například v dopravě a spedici byl na začátku roku průměr na 143 korunách, nyní spadl těsně pod hodnotu loňské nabídky na 128 Kč na hodinu.

Senát kývl na sdílená pracovní místa i na změnu pravidel pro výpočet dovolené

Domácí

Na Ostravsku si brigádník v závislosti na oboru letos vydělá 95–150 Kč, na Brněnsku 120–160 Kč, na Královéhradecku 110–135 Kč, na Olomoucku 100–130 Kč a v Praze 120–200 Kč. Horní sazba se ale začasto nabízí jen za práci vyžadující znalost dvou cizích jazyků.

Na internetu se například nabízí brigádnické třídění brambor nebo sklizeň jablek na Břeclavsku. Nabídka zní 100 až 135 korun na hodinu. Za lesnické práce (postřik trávy mezi sazenicemi) na Benešovsku si lze vydělat 150 Kč na hodinu.

To třeba restaurace Donald’s v Průhonicích u Prahy láká na 140 Kč za hodinu, ale na noční směně. Třeba na Bruntálsku zase nabízejí za brigádu kuchaři v hotelu 20 tisíc korun měsíčně.

Nutno podotknout, že všechny údaje jsou hrubá mzda.

Největší zájem mají podle agentur brigádníci o práci v administrativě, nejširší nabídka je však aktuálně ve výrobě, skladech, supermarketech a v zemědělství. Tady počet příležitostí ještě poroste.

„Slovy klasika: brigádníci letos dostanou méně peněz, ale za více práce. Po letech se budou muset smířit buď s menší výplatou, nebo s náročnější prací, než na jakou byli během předchozích letních sezon zvyklí. Mnozí přitom brigádu vůbec neseženou,“ soudí ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Hlavní důvod spatřuje v dopadech krize na cestovní ruch, kde normálně v letní sezoně vzniká bezpočet brigádnických pozic. „Letos však bude obsazenost kapacit v cestovním ruchu o desítky procent nižší, zejména pak v Praze či na Karlovarsku,“ podotkl Kovanda. S citelným propadem obsazenosti se budou muset smířit také třeba v Krkonoších a dalších pohraničních horách.

Nezaměstnanost je zatím mírná i díky běžícím výpovědím

Ekonomika

Zájemci o brigádu se tak musí spokojit s hůře placeným místem nebo třeba s fyzicky náročnější prací, například v zemědělství nebo stavebnictví, kde chybějí zahraniční dělníci. Ti se vracejí jen velmi pomalu.

V dalších měsících podle analytiků ještě poroste míra nezaměstnanosti, což bude dál tlačit na pokles brigádnických odměn. Kdo však brigádu shání usilovně, má slušnou šanci uspět, protože situace jednotlivých firem se liší.

„V souvislosti s covidem-19 jsme přišli během měsíce o asi 20 agenturních pracovníků. Částečně se to kompenzovalo nižším objemem zakázek v květnu. Ale rozhodně letos potřebujeme víc brigádníků než v předchozích letech,“ řekla Právu Lucie Hronová, ředitelka společnosti Amirro, která vyrábí zrcadla v Čelákovicích.

„Na červen očekáváme opět navýšení výroby a poměrně drasticky pociťujeme nedostatek pracovních sil. Přijímáme brigádníky i zaměstnance do dělnických pozic – obsluha obráběcích linek, balení zrcadel a podobně. Potřebovali bychom i pracovníky do odborných pozic, ale to se nedá řešit brigádníky. Naše realita je v úplném rozporu s tím, co zaznívá z médií, že nebude práce,“ popsala.

Reklama

Výběr článků

Načítám