Hlavní obsah

Senát kývl na sdílená pracovní místa i na změnu pravidel pro výpočet dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři odklepli novelu zákoníku práce z pera ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Ta uzákoňuje například sdílená pracovní místa nebo mění pravidla pro stanovení dovolené. Ta se bude nově odvíjet od odpracovaných hodin, nikoli dnů. Návrh zákona nyní dostane na stůl prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

V rámci novely zákona došlo k zavedení tzv. sdíleného pracovního místa. To spočívá v tom, že se o jednu pozici dělí více pracovníků s kratším úvazkem.

Dobrovolníci na táborech dostanou týden placené dovolené, schválili poslanci

Domácí

„Flexibilní formy práce pomohou rodičům s malými dětmi v návratu do práce po rodičovské dovolené nebo k udržení kontaktu se zaměstnavatelem během ní. Umožní zůstat v pracovním procesu i seniorům, kteří chtějí pracovat, ale již ne na plný úvazek, nebo osobám, které pečují o své blízké. Tato varianta je vhodná i pro studenty nebo absolventy, kteří díky ní mohou získat tolik potřebnou praxi nebo své první zaměstnání,“ píše se v prohlášení resortu práce a sociálních věcí.

Dovolená 

Novela také změní pravidlo pro výpočet dovolené. Ten se bude nově odvíjet od odpracovaných hodin, nikoliv od odpracovaných dnů.

Dovolená se bude spojovat s týdenní pracovní dobou a odrazí se v ní snížené úvazky. Tato změna se týká všech zaměstnanců. Ovlivní především ty, kteří pracují v různých dnech různě dlouhou dobu (tzv. krátký a dlouhý týden) nebo během roku změní délku úvazku.

Dovolená se bude počítat z odpracovaných hodin, ne dnů, schválili poslanci

Domácí

Pět dnů placené dovolené navíc pak mají dostat nově dobrovolníci, kteří pojedou s dětmi na tábor.

Pracovní úraz 

V rámci změny zákona prošla i změna při výpočtu náhrady po pracovním úrazu. Doposud se při výpočtu náhrady za ztrátu na výdělku počítalo s institutem tzv. stopvýdělku, kdy se od výdělku, který si postižený vydělal před pracovním úrazem, odečítala částka vypláceného invalidního důchodu a také částka, kterou si tento člověk vydělal těsně poté, co se z pracovní neschopnosti vrátil do zaměstnání.

Reklama

Výběr článků

Načítám