Hlavní obsah

Bez diváků bude olympiáda v Tokiu potřebovat finanční injekci 17 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se budou letošní letní olympijské hry v Tokiu konat bez diváků, celý podnik bude potřebovat finanční injekci od japonské vlády kolem 90 miliard jenů (17,2 miliardy korun). Uvedl to list Financial Times.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Maskot letní olympiády v Tokiu panáček Miraitowa.

Článek

Rozhodnutí o účasti diváků na hrách a jejich případném počtu totiž stále ještě nepadlo. Organizátoři s ním čekají do poslední chvíle.

Podle zveřejněného rozpočtu počítají organizátoři s celkovými příjmy ve výši 668 miliard jenů (127,6 miliardy korun). Z toho 90 miliard jenů (17,2 miliardy korun) mělo pocházet právě z prodeje vstupenek. Tento rozpočet přitom počítá s vyprodanými stadiony.

Nemalou část plánovaného výnosu z prodeje lístků navíc již organizátoři utratili.

Japonsko před olympijskými hrami prodlouží stav nouze v devíti prefekturách včetně Tokia

Koronavirus

A právě proto by se olympiáda v případě zákazu účasti diváků nebo velkého omezení kapacity neobešla bez subvence od japonské vlády, která by musela pokrýt vracení peněz všem lidem, kteří již za vstupenky zaplatili.

Stejná pravidla jako pro ostatní sportovní akce

Olympiáda by měla v Tokiu začít 23. července. Letos v březnu padlo rozhodnutí, že se jí kvůli globální pandemii covidu-19 mohou zúčastnit jen japonští fanoušci.

I nad jejich účastí teď ale visí otazník. Pod peticí za úplné zrušení her se totiž sešlo 420 tisíc japonských podpisů. Tuto variantu však japonská vláda, vedení hlavního města ani Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nepřipouští. Výrazné omezení kapacity, v krajním případě až na variantu bez diváků, je však ve hře.

Žádné klekání ani zaťaté pěsti, varuje sportovce olympijské Tokio

Zahraniční

Premiér Jošihide Suga se na summitu G7 nechal slyšet, že pro olympijské hry budou platit stejná pravidla jako pro všechny ostatní sportovní akce v zemi. V tuto chvíli se jich smí zúčastnit maximálně 5000 diváků.

Zda japonská vláda opatření dále rozvolní, což by umožnilo navýšení kapacity sportovních akcí, se bude odvíjet od aktuálního vývoje epidemie. V úterý Japonsko zaznamenalo 1414 pozitivně testovaných a 67 úmrtí.

Rozhodnutí o účasti diváků na olympiádě a jejich případném počtu musí podle MOV padnout do konce června.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám