Hlavní obsah

Japonsko do ekonomiky napumpuje 19 českých státních rozpočtů

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko dá na pomoc ekonomice zasažené dopady globální pandemie 108 bilionů jenů (25 bilionů korun). O záchranném balíčku, který v úterý představil premiér Šinzó Abe, informoval server CNN Business. Částka představuje zhruba 20 procent ročního hrubého domácího produktu (HDP) této třetí největší světové ekonomiky.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Muž v roušce v Tokiu

Článek

Pro srovnání, 25 bilionů korun představuje zhruba 19 českých státních rozpočtů. Pokud by měla česká vláda podpořit ekonomiku 20 procenty ročního HDP, šlo by o více než jeden bilion korun.

Součástí balíčku jsou příspěvky v hotovosti pro domácnosti i malé firmy, které přišly o příjmy v důsledku epidemie. Příspěvek pro domácnost by měl činit 300 tisíc jenů (68 tisíc korun). Jen na tyto platby vláda plánuje vydat 6 bilionů jenů (1,37 bilionu korun).

Součástí jsou také daňové úlevy a bezúročné půjčky.

„Půjde o jeden z největších balíčků na podporu ekonomiky na celém světě s rekordní mírou financování,” nechal se slyšet Abe podle Financial Times s tím, že odložené sociální odvody, k nimž země sáhne poprvé v historii, stát přijdou na 26 bilionů jenů (6 bilionů korun).

Jak pomáhají živnostníkům vlády v zahraničí? V Británii jim dají třikrát přes 76 tisíc

Ekonomika

„Jako vláda budeme usilovat o minimalizaci dopadu na ekonomiku a společnost,” uvedl Abe. Jeho vláda sice vyhlásila stav nouze, ale zároveň deklarovala, že nechce sahat po nejtvrdších opatřeních v podobě úplné karantény měst jako například v Itálii.

Přesto Japonsko více než před měsícem zavřelo školy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám