Hlavní obsah

Benzin i nafta za týden opět podražily

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu u čerpacích stanic v Česku prodával v průměru za 33,92 koruny, což představuje zdražení o deset haléřů oproti stejnému dni minulého týdne. Litr nafty za stejnou dobu zdražil o 12 haléřů na 31,79 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 33,62 koruny. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr tam prodávají průměrně za 31,42 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 34,43 koruny. Nafta se tam tankuje za 32,34 koruny za litr.

Pohonné hmoty v Česku vytrvale zdražovaly zhruba od začátku roku. V červenci se průměrná cena benzinu vyšplhala na 33,93 koruny za litr a nafta stála 31,84 Kč za litr. V srpnu ceny mírně klesly, ale od začátku září opět pomalu rostou.

Podle údajů společnosti CCS je nyní benzin o 6,14 koruny za litr dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 4,71 koruny za litr méně.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 22. září

Ceny ropy ve středu pokračovaly v růstu po zprávě, že se její zásoby ve Spojených státech minulý týden snížily po dvou hurikánech více, než se čekalo. Slabší dodávky se tak potkaly s vyšší poptávkou.

Benzin je nejdražší od června 2019

Ekonomika

Ceny podpořil i fakt, že někteří členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) jen s obtížemi dodávají na trh více ropy, jak se smluvně zavázaly.

Severomořská ropa Brent tak kolem 17:00 SELČ vykazovala nárůst o 1,65 procenta na 75,59 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu připisovala 1,6 procenta na 71,64 dolaru za barel. V úterý Brent posílil o 44 centů a WTI o 35 centů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám