Hlavní obsah

Benzin i nafta nejspíš ještě zlevní

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku v posledních týdnech postupně klesají a v následujících čtrnácti dnech se dál sníží.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Těžba ropy

Článek

Litr nejprodávanějšího benzinu Naturalu 95, který se podle společnosti CCS v pondělí prodával v průměru za 31,53 Kč, tak bude k mání za cenu pod 31 korun. Nafta, jež nyní stojí 31,11 Kč za litr, zlevní ke 30,50 Kč.

„V první polovině března ceny výrazně klesnou, a to až o 80 haléřů na litr. Je to dáno klesající cenou ropy, když severomořský Brent se minulý týden prodával již za méně než 50 dolarů za barel. To je o osm dolarů méně než před týdnem. Počátkem tohoto týdne Brent opět posílil na úroveň 52 dolarů za barel,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Auta mohou kvůli emisím výrazně podražit

Ekonomika

Ropa je tak nejlevnější od začátku roku 2018. Ještě výraznějšímu zlevnění pohonných hmot brání oslabování koruny vůči americkému dolaru.

Celosvětová poptávka po ropě bude letos podle Tomčiaka kvůli vlivu koronaviru oproti předpokladům zřejmě výrazně nižší. Rostou naopak odhady týkající se zásob ropy. Ty jsou v současnosti nadprůměrné a mají dále růst.

„Trhy doufají, že ropný kartel OPEC přistoupí k dalšímu omezování těžby. Zatím se tak ale nestalo,“ uvedl Tomčiak.

OPEC a jeho spojenci včetně Ruska už uplatňují omezení těžby o 1,7 milionu barelů denně, dohoda platí do konce března. Zástupci zemí OPEC se mají setkat tento týden ve Vídni, aby se domluvili na dalším postupu. Poradní výbor doporučil skupině prohloubit snížení těžby o dalších 600 000 barelů denně.

Česko loni rostlo pomaleji, potvrdili statistici

Ekonomika

Saúdská Arábie je podle listu The Financial Times pro snížení těžby, naopak ruský prezident Vladimir Putin se nechal slyšet, že Rusko je s nynější úrovní těžby spokojeno.

Nízké ceny by mohly vydržet

Podle mínění Tomčiaka ale OPEC nakonec stejně ke snížení těžby přistoupí, a to buď oficiálně snížením celkových těžebních limitů, nebo některé členské země, pravděpodobně Saúdská Arábie, dobrovolně sníží vlastní těžbu pod svou stanovenou kvótu.

Nynější ceny ropy se už podle analytika dostávají na úroveň, kdy se společnostem v USA těžba přestává vyplácet. „Může ještě dojít k poklesu cen ropy, ale už ne k výraznému. Do konce roku očekáváme stagnaci cen v rozmezí 50 až 55 dolarů za barel. Ceny pohonných hmot by tak v průběhu roku mohly zůstat relativně nízké a neměly by růst,“ dodal analytik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám