Hlavní obsah

Babišova vláda byla energeticky velmi nebezpečná, řekl Síkela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České zásobníky s plynem jsou momentálně naplněny z více než 40 procent a plnění dále pokračuje, uvedl v pondělí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Ten si na tiskové konferenci zároveň rýpl do předchozí vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), která podle něj selhala v zajišťování tuzemské energetické bezpečnosti. Kvůli přístupu k závislosti na dodávkách z Ruska označil Babišův kabinet za „energeticky velmi nebezpečný“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ANO Andrej Babiš otočený na ministra průmyslu Jozefa Síkelu (STAN)

Článek

„Bývalá vláda trestuhodně zanedbala energetickou bezpečnost. Za dobu vládnutí Andreje Babiše se energetická bezpečnost ČR nejenom nezlepšila, ale zhoršila se,” řekl v pondělí Síkela.

Připomněl lobbing za účast Rosatomu na dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech. „Minulá vláda se zapsala až do Vrbětic lobbingem za ruského dodavatele atomových technologií – Rosatom. Když nám také předávala vládu, tak stav plynových zásobníků byl na nejnižší úrovni za posledních pět let,“ uvedl Síkela s tím, že v té době již ruská vojska operovala u hranic Ukrajiny.

Plyn v té době podle něj nebyl součástí hmotných rezerv, ČR nevlastnila zásobníky ani infrastrukturu.

Česko naplní zásobníky plynu nejméně na 80 procent, rozhodl ministr

Ekonomika

Česká republika je podle něj jednou z nejzávislejších zemí na dodávkách energie z Ruské federace. „Vláda Andreje Babiše byla energeticky velmi nebezpečnou vládou,” poznamenal ministr.

Na trzích s energiemi nyní panuje nejistota spojená s invazí Ruska na Ukrajinu. Pro Rusko představuje prodej plynu či ropy příjmy, jimiž může válku financovat, a zároveň potenciál k nátlaku na země, kam dodávky plynou. Na evropské úrovni padají návrhy zařadit zákaz dovozu těchto komodit na seznam protiruských sankcí, některé státy to však odmítají nebo chtějí výjimky.

Havlíček: Vláda selhala 

Exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) Novinkám v reakci na slova Síkely napsal, že se svými výroky snaží odvést pozornost od naprostého selhání při řešení energetické krize.

Síkela se pustil do Havlíčka: Nechali jste historicky nejmenší zásoby plynu

Domácí

Současně uvedl, že zásobníky byly před topnou sezonou naplněné na 86 procent. „Vláda odmítla v březnu motivovat k doplnění a teprve po našem tlaku začala s doplňováním. Kdyby Putin splnil hrozbu, jsme bez plynu,” řekl.

Dodávky jsou plynulé 

Síkela v pondělí ubezpečil, že zásobníky plynu se daří plnit. Momentálně je v nich 1,404 miliardy kubíků plynu. „I přes všechny problémy s dodávkami plynu jsou dodávky plynulé,” ubezpečil ministr.

V rámci státních hmotných rezerv bylo nakoupeno 240 milionů kubíků, což představuje zhruba osm procent kapacity zásobníků. Síkela připomněl, že ČR nakoupila plyn za 8,5 miliardy korun.

Vznik státního obchodníka

Do budoucna by měl plyn pro stát nakupovat nově založený obchodník, který by mohl domlouvat dodávky přímo s distributory. „Chceme ho používat na nákup plynu, časem možná i na další energie,” nastínil Síkela.

Cílem bude mimo jiné zvýšení energetické bezpečnosti i zvýšení vlivu státu na vytváření zásob plynu v ČR.

Stát by mohl využít zisk ČEZ k pomoci lidem s cenami energií, tvrdí analytici

Ekonomika

Podle ministra resort připraví také opatření, které zabrání možnému zneužívání kapacit zásobníků pod heslem „use it, or loose it” (využij to, nebo o to přijdeš). Nyní se stává, že obchodník si zablokuje kapacitu zásobníku, ale ve skutečnosti jej plynem neplní.

Síkela připomněl i možný vliv úspor v rámci veřejných institucí i v soukromí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám