Hlavní obsah

Síkela se pustil do Havlíčka: Nechali jste historicky nejmenší zásoby plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) vyčetl svému předchůdci, prvnímu místopředsedovi hnutí ANO Karlu Havlíčkovi, že mu předal úřad s historicky nejmenšími zásobami plynu. Dále uvedl, že díky tomu, že neposlouchal rady ze strany hnutí ANO, ušetřil daňovým poplatníkům čtyři miliardy korun. V neděli to řekl v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce v ČT.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Článek

„Přestaňte lhát, pane Havlíčku,“ obořil se Síkela na Havlíčka, který ho nejprve zkritizoval, že s nákupem plynu zbytečně otálel.

Dále uvedl, že ve chvíli, kdy 17. prosince nastupoval do funkce, z dat vyplývá, že šlo o „historicky nejmenší zásoby za posledních několik let“.

Ač připustil, že Rusko tehdy sice ještě neútočilo, podotkl, že vojska byla již na hranicích. „Všechny tajné služby nás upozorňovaly, že válka hrozí,“ pokračoval Síkela v narážce na možné pochybení předchozí garnitury.

Gazprom pokračuje v dodávkách plynu do Evropy přes Ukrajinu

Evropa

Pokud jde o samotné nákupy plynu do Státních hmotných rezerv, připomněl, že ho předseda hnutí ANO Andrej Babiš vyzýval k nákupu v polovině března, když byly nízké zásoby kvůli „zimní“ těžbě.

„V té době byly extrémně volitelní ceny,“ komentoval ministr.

V zásobnících je 30 procent kapacit

Síkela upřesnil, že se nakonec rozhodl pod vlivem dalších okolností nakoupit na začátku dubna, což se podle něj vyplatilo.

„Ušetřil jsem této zemi, daňovým poplatníkům, státnímu rozpočtu oproti okamžiku, kdy jste mě vyzývali, čtyři miliardy korun jenom na tom, že jsem neposlouchal vaše knížecí rady a hysterické výzvy,“ prohlásil.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Horník

Karel Havlíček

„A proto moje druhá prosba. Když budu potřebovat poradit, tak půjdu za odborníky, a to vy nejste,“ rýpl si Síkela.

„Pane ministře, méně emocí,“ klidnil situaci poté sám Havlíček s tím, že i tak je podle něj vláda nejhorší z celé střední a východní Evropy.

Podle Síkely jsou však zásobníky plynu v ČR naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum. Ke konci měsíce by chtěl překonat polovinu kapacity.

Havlíček: Pomoc vlády s cenami benzinu je výsměch

Ekonomika

Síkela už dříve označil za fatální chybu, že minulá vláda neudělala nic pro napojení české plynárenské sítě na polskou.

O oživení projektu napojení na Polsko, k jehož terminálu na LNG je z Česka nejblíž, se podle něj nyní jedná na ministerské úrovni i na úrovni náměstků.

Reklama

Výběr článků

Načítám