Hlavní obsah

Aut se v Česku za půl roku vyrobilo o třetinu méně než loni. Škoda ale v červenci zabrala

Novinky, bož

Od ledna do července se v Česku vyrobilo celkem 589 339 motorových vozidel, což představuje meziroční propad o 29,7 procenta. Vyplývá to z tiskové zprávy Sdružení automobilového průmyslu (SAP), podle nějž se do vývoje promítla nejistota na automobilovém trhu, ale i letní období spojené s plánovanými odstávkami

Foto: Jan Handrejch, Právo

Továrna Škoda auto v Kvasinách

Článek

„Nadále pozorujeme značně rozkolísaný vývoj v automobilovém průmyslu. Samotný červenec můžeme vzhledem k pětiprocentnímu meziročnímu poklesu produkce osobních vozů hodnotit pozitivně,“ uvedl prezident SAP Bohdan Wojnar.

Pokud jde o samotné osobní automobily, těch se za prvních sedm měsíců v Česku vyrobilo 586 333. I v tomto případě se jedná o meziroční pokles o 29,7 procenta.

Rekordní ztráta Renaultu se vyšplhala do miliard

Ekonomika

Nejvíce vozů vyrobila Škoda Auto, a sice 390 933, což je o 23,7 procenta méně než před rokem. K postupnému snižování poklesu výroby způsobeného pandemií koronaviru přispěl růst produkce v červenci. V tomto měsíci totiž společnost vyrobila 53 353 vozidel – o 26,8 procenta více než ve stejném měsíci loňského roku.

Nošovická Huyndai vyrobila v prvním pololetí celkem 114 740 automobilů, meziročně o 38,9 procenta méně. Automobilka TPCA (Toyota Peugeot Citroën) vyrobila celkově 80 660 vozů, meziročně o 40 procent méně.

Výrobu v samotném červenci byla ovlivnily celozávodní letní dovolené. Tu například v TPCA letos vyhlásili již v červenci, zatímco o rok dříve to bylo až v srpnu. Škoda Auto dovolené rozprostřela rovnoměrně mezi oba prázdninové měsíce.

Reklama

Související články

Automobilka BMW se propadla do ztráty

Německá automobilka BMW se ve druhém čtvrtletí propadla do čisté ztráty 222 milionů eur (5,8 miliardy korun). Ve stejném období loňského roku dosáhla čistého...

Výběr článků

Načítám