Hlavní obsah

Akcie NWR zlevnily za dva dny o 60 procent

Akcie těžařské společnosti NWR na pražské burze v pátek dopoledne spadly téměř o 39 procent, prodávaly se za méně než dvě koruny. Už ve čtvrtek ztratily akcie NWR přes 24 procent v reakci na chystaný plán restrukturalizace společnosti.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen akcií NWR na pražské burze

Článek

Investoři se ve velkém zbavují akcií zadlužené těžařské společnosti. Obchodovaný objem akcií NWR byl ve čtvrtek podle údajů pražské burzy zhruba desetkrát větší než v předchozích dnech.

NWR ve čtvrtek oznámila, že chce získat 118 miliónů eur (3,2 miliardy korun) prostřednictvím vydání více než 5,03 miliardy nových akcií. Upisovací kurz na jednu akcii je asi 0,65 koruny.

Cena míří k nule

"Vzhledem k předpokládané emisi více než pěti miliard nových akcií se samozřejmě stávající hodnota společnosti na akcii blíží nule – podle nás odpovídá přibližně 0,25 koruny na akcii, což je i naše nová cílová cena. Všichni stávající akcionáři, kteří již nehodlají do společnosti investovat nový kapitál, by tak podle nás měli akcie prodávat, což ostatně doporučujeme již řadu měsíců," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

Věřitelé budou o kapitálové restrukturalizaci NWR hlasovat 29. srpna v Londýně. Firmě to umožnil londýnský soud. "Podle posledních zpráv na toto téma od společnosti se domníváme, že restrukturalizační plán nakonec podporu najde. Riziko jeho neschválení, a tedy nuceného prodeje aktiv NWR však zatím stále trvá," dodal Sýkora.

NWR minulý měsíc oznámila, že pokud se do září nedohodne s věřiteli na plánu restrukturalizace, bude jako jednu z variant zvažovat prodej uhelné OKD. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) vzápětí uvedl, že v takovém případě by stát kvůli udržení zaměstnanosti na Ostravsku zvažoval odkup OKD. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám