Hlavní obsah

Agrofert se pokouší převzít slovenskou chemičku Duslo

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Český chemicko-technologický holding Agrofert se pokouší převzít jeden z největších slovenských chemických závodů Duslo Šaľa. Podle slovenského deníku SME, nabízí akcionářům firmy Prezam, která Duslo vlastní odkup akcií. Za jednu chce holding Andreje Babiše zaplatit přes 71 tisíc slovenských korun. Před devíti lety, kdy zaměstnanci akcie kupovali, je jedna vyšla na "pouhou" stokorunu.

Článek

"Od každého akcionáře odkoupíme každou akcii za uvedenou cenu bez ohledu na získaný podíl v Prezamu, protože našim cílem je získat 100 procent akcií," zavazuje se česká firma v dopise akcionářům.

Agrofert prý jedná o odkupu akcií také s ředitelem podniku a zástupcem zakladatelů Prezamu Jozefem Kollárem. Sedmnáct manažerů, kteří zaměstnaneckou společnost založili, by za své akcie mělo dostat 92 tisíc korun.

Za pětisetkorunu statisíce

Podíly v Prezamu vlastní více než 1000 bývalých i současných zaměstnanců Dusla. "Když prodávají šéfové, proč bych neprodal já," cituje deník SME jednoho z dělníků, který vlastní pět akcí a může na prodeji vydělat téměř 360 tisíc korun.

Zatím je zájemcům o prodej akcí vyplácena záloha ve výši deseti procent. Právnická kancelář vykupuje akcie na Obecném úřadě v obci Močenok, kde sedí notáři a sepisují smlouvy o příštích smlouvách. Zájemců o prodej akcií je hodně. Vykupovat se bude od soboty. "Nám je jedno, zda ve vedení bude Kollár, nebo Babiš. Jen ať je práce," říká zaměstnankyně podniku. 

Český Agrofert vznikl v lednu 1993, jeho majitelem je podnikatel slovenského původu Andrej Babiš. Zpočátku obchodoval s hnojivy, později rozšířil záběr o zemědělské komodity, pesticidy, chemikálie, suroviny a pohonné hmoty. Mezi klíčové podniky patří vedle AliaChemu a Lovochemie například chemičky Precheza a Deza. Na Slovensku ovládá bratislavský podnik Istrochem.

Duslo Šaľa

Podnik je jedním z největších slovenských podniků. Loni vykázal pokles tržeb o 500 miliónů na 8,3 miliardy korun. Čistý zisk se snížil o necelou polovinu na 103,5 miliónu Sk.

Na konci loňského roku zaměstnával 2841 lidí, jejichž průměrná mzda činila 19 282 korun. Společnost vyrábí zejména průmyslová hnojiva, gumárenské chemikálie a přípravky na ochranu rostlin. Do zahraničí směřuje zhruba 80 procent výrobků podniku

Agrofert získá i podíl z privatizace Unipetrolu, který česká vláda přiklepla polské společnosti PKN Orlen. Ta se s Agrofertem na podpoře dohodla už dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám