Hlavní obsah

Moskva prodlouží smlouvy na plyn

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rusko brzy připraví prodloužení smluv o plynu a ropě do ČR, řekl ve středu na tiskové konferenci prezident Vladimir Putin. "Nevidím žádné překážky uzavření nových dlouhodobých smluv," prohlásil s tím, že si je jist kladným výsledkem.

Článek

Klaus tato slova ocenil. "Na stabilitě a spolehlivosti dodávek ropy a plynu máme velký zájem a pevně věříme v uzavření dalších dlouhodobých smluv o dodávkách," řekl. Ekonomice věnovali prezidenti značnou část jednání. Energetické dodávky by se podle Klause měly oprostit od politického rozměru a měly by být normálním, standardním obchodem.

Rusko chce podle Putina dodávat ropu i plyn na evropský trh. "Některé země hovoří o obavách z přílišné závislosti na ruské energii. Zapomínají ale, že čím víc jsou oni závislí na nás, tím víc jsme závislí my na nich," podotkl .

Obchod má růst

ČR je podle Putina pro Rusko významný partner. "Výměna zboží dosáhla loni rekordní výše a za poslední čtyři roky se zdvojnásobila," shrnul. Ruské firmy podle něj v ČR zatím investovaly na půl miliardy dolarů a české v Rusku 70 miliónů dolarů. "Ani jedno, ani druhé nestačí," řekl.

S Klausem jednali o 17 nejperspektivnějších projektech, na nichž by se mohly podílet české firmy. "Hodnota projektů je asi dvě miliardy dolarů a jde zejména o strojírenství," prohlásil Putin. Zmínil modernizaci petrohradského metra, tramvaje ve Volgogradu i možný společný podnik na trolejbusy v Moskvě.

Posílit pozici českých firem v Rusku chce i ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Ve středu s šéfem úřadu ruské vlády Sergejem Naryškinem podepsal memorandum o spolupráci ve vytváření a fungování ekonomických zón v Rusku a ČR. Česká exportní banka zároveň podepsala s ruskou Vněšekonombank úvěrovou smlouvu o financování českého vývozu. "Rusko je pro český export a investice prioritní zemí," řekl Právu Urban.

Podle Putina je zájem spolupracovat s ČR i v energetice, zejména jaderné, což již podle Urbana dobře funguje při dodávkách jaderného paliva pro Dukovany. V součinnosti s Gazexportem by také měly vzniknout další zásobníky plynu v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám