Hlavní obsah

Obchodní deficit USA je nejvyšší za deset let

Novinky, tov

Obchodní deficit Spojených států amerických byl v říjnu nejvyšší za posledních deset let, informovala agentura Reuters. Čísla podle ní naznačují, že ochranářská obchodní politika prezidenta Donalda Trumpa neplní svůj cíl: dovoz je rekordní.

Foto: Thomas White, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Deficit zahraničního obchodu USA v říjnu stoupl o 1,7 procenta na 55,5 miliardy dolarů (1,26 bilionu korun), informovalo ve čtvrtek americké ministerstvo obchodu. Deficit tak byl nejvyšší od roku 2008. Zatímco na jednu stranu klesl vývoz sójových bobů, roste dovoz spotřebního zboží.

Politicky citlivý obchodní deficit s Čínou stoupl o 7,1 procenta na rekordních 43,1 miliardy dolarů.

USA vedou s Čínou tvrdou obchodní válku. Washington uvalil cla na čínské dovozy v hodnotě 250 miliard dolarů. Peking reagoval odvetnými opatřeními, uvalil cla mimo jiné na dovoz sóji.

Trump vysoký deficit s Čínou dlouhodobě kritizoval a zemi viní z toho, že uměle podhodnocuje svou měnu a nehraje tak v zahraničním obchodě fér. Do celní války se pustil také s dalšími zeměmi a EU.

Ekonomové již dříve varovali, že zavádění cel může být kvůli odvetným opatřením pro hospodářství USA kontraproduktivní. Změnu politiky naznačil i Trump, když se o víkendu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem dohodl na příměří v obchodní válce. Po 1. lednu 2019 nezačnou platit žádná nová cla a vzájemné rozhovory obou stran budou pokračovat v rámci tříměsíční lhůty. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám