Hlavní obsah

Lufthansa má ostudu. Reklamu na fotbalový šampionát v Rusku točila v Kyjevě

Novinky, tov

Německé aerolinie Lufthansa stáhly reklamu, která měla propagovat lety na světový fotbalový šampionát v Rusku. Diváci si všimli, že řada scén byla natáčených v Kyjevě, hlavním městě Ukrajiny. Informoval o tom server Euronews.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Letadla společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Článek

Video mělo lákat cestující na fotbalové mistrovství, které se v Rusku koná od 14. června do 15. července.

Lufthansa ve vyjádření pro server Euronews uvedla, že části reklamy točila v Kyjevě „z logistických důvodů“. „U videí, zvláště pak reklam, je běžnou praxí, že se natáčí nejen na originálních lokacích,“ dodaly aerolinky.

To ovšem rozhořčilo řadu Ukrajinců, kteří upozornili na probíhající konflikt mezi oběma zeměmi, který si podle dat OSN vyžádal přes 10 tisíc životů. Vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou se vyhrotily po roce 2014, když Rusko anektovalo Krym. Ukrajina také viní Rusko z podpory separatistů na východě země.

Reklamu kritizovalo mnoho lidí na sociálních sítích, podle některých bylo „kompletně natočené v Kyjevě”, podle serveru Euronews to byla „velká řada scén”.

Lufthansa reklamu vzápětí smazala. „Uvědomili jsme si, že v tomto případě video uráží některé z diváků. Velmi toho litujeme a omlouváme se,“ uvedla letecká společnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám