Hlavní obsah

Mexiko odpovídá Trumpovi, uvalí cla na ocel, vepřové a bourbon z USA

Novinky, tov

Mexiko zavede cla ve výši 15 až 25 procent na dovoz oceli a některých zemědělských výrobků z USA. Jde o součást slibovaných odvetných opatření vůči americkým clům na ocel a hliník, informovala agentura Reuters.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Na ilustračním foto prasečí farma v Mexiku

Článek

Mexické ministerstvo financí v úterý zveřejnilo seznam nových cel. Dovozní clo ve výši 20 procent má platit pro americké vepřové, jablka a brambory. Cla ve výši 20 až 25 procent musí dovozci platit na různé druhy sýrů a bourbonu z USA. Ministerstvo současně navýšilo dovozní kvóty pro dovoz vepřového z dalších zemí.

Středoamerická země tak reaguje na zavedení cel na ocel a hliník, které inicioval americký prezident Donald Trump. Již dříve přijala podobná odvetná opatření Čína.

Začátkem měsíce přestala platit dočasná výjimka z amerických cel pro Mexiko, Kanadu i pro země Evropské unie. EU hodlá zavést odvetná opatření v červenci, představit je chce koncem června. Týkat by se mohla například amerického bourbonu, džín, motocyklů či arašídového másla. Ekonomové varují, že obchodní válka poškodí všechny strany.

Americký výrobce motocyklů Harley-Davidson se nechal slyšet, že se obává „výrazného dopadu" odvetných sankcí na prodej svých výrobků mimo Spojené státy.

Na českou ekonomiku by podle analytiků výrazněji dopadlo případné uvalení cel na dovoz automobilů, o kterém Trump také uvažuje. Česko je totiž důležitým subdodavatelem německých automobilek, které své modely prodávají v USA. [celá zpráva]

Anketa

Jsou podle vás cla, která zavádí prezident USA Donald Trump, správným krokem?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 560 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám