Hlavní obsah

Obchodní válka začíná. USA oznámily cla na evropské kovy, EU chystá odvetu

• Aktualizováno
Novinky, bož

Americká vláda neprodlouží výjimky pro Evropskou unii (EU), Kanadu a Mexiko a v pátek začne uplatňovat cla na dovoz hliníku a oceli z těchto zemí. Ve čtvrtek odpoledne to oznámil americký ministr obchodu Wilbur Ross. Znamená to, že se nepodařilo vyjednat nějakou formu dohody, která by uspokojila Trumpa a radikálnější členy jeho kabinetu. Předseda Evropské komise (EK) Juncker oznámil, že se EU uvalí odvetná cla.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ministr obchodu USA Wilbur Ross (na ilustračním snímku) oznámil, že cla začnou v pátek platit i na dovoz z EU, Kanady a Mexika.

Článek

„Těšíme se na pokračování jednání jak s Kanadou a Mexikem na straně jedné, tak s Evropskou komisí na straně druhé, protože jsou tady i další otázky, jež musíme dořešit,” uvedl Ross.

Ministr zároveň nezveřejnil podrobnosti o tom, jaké ústupky by měly EU, Kanada a Mexiko nabídnout, aby Američané cla zase stáhli.

„Dnes je špatný den pro mezinárodní obchod,” reagoval v Bruselu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Neprodleně začneme věc řešit sporem u Mezinárodní obchodní organizace (WTO). Budeme bránit zájmy unie v plném souladu s mezinárodním obchodním právem,” dodal s tím, že EU uvalí odvetná cla na dovoz z USA.

Jde o nejagresivnější krok v oblasti zahraničního obchodu vůči nejvýznamnějším partnerům, kteří se snažili o vyjednání trvalé výjimky, poznamenal server Bloomberg.

Podle agentury Reuters tak hrozí, že Američané rozpoutají obchodní válku vůči svým nejbližším spojencům.

Trump v březnu podepsal výnos, na jehož základě USA uvalily dovozní cla ve výši 25 procent na ocel a 10 procent na hliník. Jediná země, která si vyjednala trvalou výjimku, je Jižní Korea.

Reklama

Výběr článků

Načítám