Hlavní obsah

Renault a Nissan se chtějí sloučit do jedné firmy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský výrobce automobilů Renault a japonská automobilka Nissan jednají o úplném sloučení do jednoho koncernu. Ve čtvrtek o tom napsal server Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Šlo by tak o další krok poté, co společnosti v minulosti uzavřely partnerství.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Logo Renaultu na autosalonu v Ženevě.

Článek

„Nebudeme komentovat fámy a spekulace,“ uvedl mluvčí aliance Renault-Nissan na dotaz britské BBC.

Renault momentálně vlastní 43procentní podíl v Nissanu, zatímco Japonci vlastní 15 procent akcií svého francouzského partnera. Rozhovory vede Carl Ghosn, který šéfuje oběma automobilkám a měl by stát i v čele plánovaného koncernu, uvedly zdroje Bloombergu.

Foto: Issei Kato, Reuters

Logo Nissanu na motoristické přehlídce v Tokiu.

Nová společnost by si zřejmě ponechala dosavadní sídla obou automobilek v Japonsku a Francii. Hlavní centrálu by však mohla mít v Londýně nebo Nizozemsku, tvrdí zdroje Bloombergu.

Případnou fúzi by musely schválit vlády obou zemí. V jednáních dosud nepadlo konečné rozhodnutí. Rozhovory navíc mohou pokračovat i několik měsíců, aniž by došlo k dohodě, uzavřel Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám