Hlavní obsah

Euro je vůči dolaru nejsilnější za tři roky

Evropská měna v pátek posílila vůči dolaru na tříleté maximum nad 1,21 dolaru za euro. Euro podpořil průlom ve vyjednávání o nové německé vládě a sázky na to, že Evropská centrální banka (ECB) je připravena omezit měnové spekulace.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Historický vývoj kurzu eura k dolaru

Článek

Kolem 12:30 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,7 procenta na 1,2127 USD, když během dne stouplo až na 1,2137 USD, nejvýše od prosince 2014. K jenu euro vzrostlo o 0,6 procenta na 134,75 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 111,10 JPY.

Euro již posilovalo ve čtvrtek, kdy zápis z prosincového zasedání ECB ukázal, že představitelé banky by začátkem letošního roku mohli upravit výhled dalšího vývoje měnové politiky v eurozóně. Zápis podle analytiků naznačuje, že by ECB mohla brzy začít připravovat finanční trhy na ukončení programu nákupů dluhopisů.

Dobrá nálada v eurozóně

Růst eura v pátek dále podpořila zpráva, že vyjednávači konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) dosáhli po celonočním jednání průlomu v sondovacích rozhovorech o nové německé vládě. Pokračování dosavadní velké koalice se tak opět o krok přiblížilo a zvýšila se naděje, že by brzy mohly skončit měsíce politické nejistoty v největší ekonomice Evropy. [celá zpráva]

Posilování eura nahrává i slušná kondice ekonomik eurozóny. „Průmysl si udržuje silnou dynamiku především díky investicím a nálada podnikatelů v eurozóně ve čtvrtém kvartále zdolala nová historická maxima. Nálada je rekordní především v Německu, Rakousku a Irsku, vysokých úrovní dosahují ale i nálady ve Francii, v Itálii a ve Španělsku,” řekl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„Současně dál klesá míra nezaměstnanosti a domácnosti na většině míst eurozóny zvyšují útraty. Problémy má z velkých zemí stále především Itálie, i tam se ale hospodářský cyklus bez pochyb otočil směrem vzhůru,” dodal ekonom.

Kurz koruny k euru se v pátek pohybuje kolem 25,49 koruny za euro a dolar stojí 21,10 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám