Hlavní obsah

Evropské komisi se nelíbí státní rozpočty některých zemí. Posílá jim upomínku

Novinky, bož

Evropská komise (EK) ve středu varovala Itálii, Francii, Portugalsko, Španělsko a Belgii, že podle svých současných návrhů rozpočtu by příští rok nemusely dodržet unijní rozpočtová pravidla. Španělsko navíc komise vyzvala, aby dodalo aktualizovaný návrh rozpočtu, v současném část informací chybí. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Komise se na vlády pěti států obrátila prostřednictvím dopisů, v nichž je upozornila, že v současné chvíli snižování strukturálního deficitu z jejich strany je z pohledu evropských pravidel nedostačující.

Francii se sice poprvé od roku 2007 zřejmě podaří stlačit schodek rozpočtu pod tři procenta HDP, jak to vyžadují evropská pravidla, komise však varovala, že současný návrh míří spíše na hodnotu 2,9 procenta HDP a ne na bezpečnější deficit 2,8 procenta HDP, s nímž Paříž souhlasila.

Belgie počítá s se snížením deficitu o 0,3 procenta HDP, což je o polovinu méně, než EK požadovala. Vláda utrácí rychleji, než by měla a snižování dluhu tím pádem nebude postupovat v souladu se stanoveným cílem.

Na jižní státy si chce EK ještě posvítit

Itálie se potýká s přetrvávající vysokou mírou veřejného zadlužení. EK proto Římu sdělila, že na jaře 2018 opět přezkoumá, zda dochází ke snižování dluhu odpovídajícím způsobem.

U Portugalska komise dospěla po přepočítání k závěru, že se mu podaří snížit schodek jen o 0,4 procenta HDP, nikoliv o 0,5, jak uvádí návrh rozpočtu. Lisabon přitom souhlasil s cílem snížit příští rok snížit deficit o 0,6 procenta HDP. Španělsko na příští rok počítá s deficitem 2,3 procenta HDP, což je o 0,1 procentního bodu pod cílem stanoveným ministry financí osmadvacítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám