Hlavní obsah

Britská centrální banka poprvé po deseti letech zvýšila sazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská centrální banka ve čtvrtek poprvé po více než deseti letech zvýšila úroky. Základní úrokovou sazbu posunula z nynějšího minima 0,25 procenta o čtvrt procentního bodu na 0,5 procenta. Předpokládá zároveň, že v příštích třech letech bude nutné sazby zvyšovat i nadále, byť jen pozvolně.

Foto: Toby Melville, Reuters

Budova britské centrální banky Bank of England v Londýně.

Článek

Bank of England naposledy přikročila ke zvýšení úrokových sazeb v červenci 2007, tedy před vypuknutím globální finanční krize. Od sazeb stanovených centrální bankou se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů.

Krok centrální banky by měl pomoci omezit poměrně svižný růst inflace, k němuž v Británii hodně přispívá i pokles kurzu měny. Na druhou stranu ale může uškodit ekonomice v době nejistoty kolem připravovaného vystoupení Británie z Evropské unie.

Úrokové sazby ve čtvrtek zvedla také Česká národní banka. Poprvé ke zvýšení sazeb přikročila letos v srpnu, také po desetileté pauze. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám