Hlavní obsah

Prodej kaprů může dostat výjimku z EET

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí chce rozšířit materiál o osvobození od elektronické evidence tržeb (EET) o předvánoční prodej ryb. V pondělí to řekl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Proto také vláda znovu přerušila projednávání materiálu, ve kterém ministerstvo navrhovalo osvobodit od EET nevidomé a hluchoslepé, uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Foto: Petr Horník, Právo

Letošní kapři jsou podstatně větší než v minulých letech.

Článek

Předvánoční prodejci kaprů si loni zaregistrovali téměř 2 500 prodejních míst. Místopředseda Rybářského sdružení ČR Ladislav Vacek tehdy projevil obavy, že letos se s povinností EET buď razantně prodej ryb omezí, nebo kapři zdraží.

„Jestli bude takové počasí, jaké má na Vánoce být, tedy přímrazek, tak se obáváme, že to nebude dost dobře funkční," řekl o provozování EET Vacek.

Pilný minulý týden uvedl, že není pro rozšiřování výjimek. Nyní svůj postoj přehodnotil.

Prodejci kaprů by si museli pořídit elektronickou pokladnu a tiskárnu účtenek v hodnotě několika tisíc korun, práce s technikou by také byla další komplikací a zdržením při prodeji.

Pro hluchoslepé a nevidomé podle materiálu MF nyní neexistují na trhu vhodná pokladní zařízení. Opatření na jejich osvobození od EET by ale mělo být jen dočasné. Materiál uvádí s odkazem na odhady Národní rady osob se zdravotním postižením a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, že evidovat tržby nebude muset 1000 až 2000 podnikatelů. Je to zhruba 0,5 procenta z celkového počtu dotčených subjektů.

Výjimka pro nevidomé skončí ve chvíli, kdy budou pro těžce zrakově postižené zpřístupněny příslušné informační systémy, tedy internetová aplikace Elektronická evidence tržeb a Daňový portál. Další podmínkou pro zrušení nařízení bude skutečnost, že na trhu budou k dispozici řešení pokladních systémů, které budou přizpůsobeny pro práci těžce zrakově postižených podnikatelů.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Do EET je zapojeno zhruba 157 500 podnikatelů. Zákazníkům vydali 2,9 miliardy účtenek. EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Třetí fáze začne 1. března 2018. Bude se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí vybraní řemeslníci i další služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám