Hlavní obsah

Úřady provedly přes 55 tisíc kontrol EET, zavřely osm provozoven

Finanční správa od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) před devíti měsíci provedla 55 624 kontrol a uložila po nich 1688 pokut za 15 miliónů korun. Správa zároveň od spuštění systému uzavřela kvůli EET osm provozoven. Z toho po jedné Praze, v Pardubicích, Zlíně, Českých Budějovicích, ve Slavkově u Brna a Vyškově, po dvou v Olomouci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Finanční správa od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) před devíti měsíci provedla 55 624 kontrol a uložila po nich 1688 pokut za 15 miliónů korun.

Článek

Při kontrolách se pracovníci finanční i celní správy zaměřili především na nevydání účtenky, nezaslání údajů do systému EET nebo neumístění informačního oznámení. V 8234 případech byla věc předána k zahájení správního řízení. Zavřené provozovny v Praze a Olomouci mezitím obnovily činnost.

Ministerstvo financí počítá u EET s dalšími penězi nejen z DPH, ale i z daní podnikatelů a firem a ze sociálního pojištění. U daně z příjmu fyzických osob resort očekává 3,4 miliardy a v roce 2018 pak 3,3 miliardy korun. Na inkasu DPH podle ministerstva přinese EET letos 4,5 miliardy korun a za rok 2,7 miliardy korun.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek zároveň upozornil na to, že vyčíslení příspěvku EET je velmi obtížné. „Na rozdíl od kontrolních hlášení, jejichž přínos byl pro státní kasu nesporný, se dopad EET zatím jeví spíš na úrovni statistické chyby,” uvedl.

Do elektronické evidence tržeb (EET) je zapojeno dosud zhruba 155 tisíc podnikatelů, kteří zaevidovali už přes 2,5 miliardy tržeb. EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a před půl rokem pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Třetí fáze EET začne 1. března 2018. Má se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také vybraní řemeslníci či další služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám