Hlavní obsah

Španělská vláda kvůli Katalánsku zhoršila odhad růstu ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská vláda kvůli nejistotě kolem budoucnosti Katalánska zhoršila odhad růstu španělské ekonomiky pro příští rok. V nové prognóze očekává, že se hrubý domácí produkt Španělska v roce 2018 zvýší pouze o 2,3 procenta namísto dříve očekávaného růstu HDP o 2,6 procenta.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Katalánci protestují proti zatčení politiků podporujících nezávislost regionu.

Článek

Zhoršený výhled oznámilo španělské ministerstvo hospodářství jako součást rozpočtového plánu předloženého Evropské komisi, uvedl deník El País.

Ministerstvo zhoršení výhledu zdůvodňuje „mírným útlumem domácí poptávky, který pramení z negativních dopadů nejistoty spojené se současnou politickou situací v Katalánsku”. Státní tajemnice ministerstva Irene Garridová navíc upozornila, že pokračování krize či vyhlášení nezávislosti Katalánska by měly ještě výraznější ekonomické dopady.

Španělský premiér Mariano Rajoy v pondělním dopise varoval katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, že „mimořádná hospodářská nejistota” ohrožuje blahobyt obyvatelstva. Upozornil, že v případě pokračování této nejistoty by se Katalánsko mohlo dostat do hospodářské recese. Tento region se přitom na celkovém ekonomickém výkonu Španělska podílí zhruba pětinou.

Firmy prchají z Katalánska

Španělský deník El País s odvoláním na ředitelku španělského obchodního rejstříku informoval, že kvůli nejistému vývoji v Katalánsku se rozhodlo přesunout své sídlo z tohoto autonomního regionu do jiné části Španělska už téměř 700 firem.

Od začátku měsíce, kdy se v Katalánsku konalo referendum o nezávislosti, ohlásily rozhodnutí přesunout sídlo jinam například velké finanční instituce Banco Sabadell a CaixaBank, distributor plynu a elektřiny Gas Natural, společnost Abertis nebo dvě divize španělské pobočky pojišťovny AXA.

Lavinu odchodů spustilo referendum o nezávislosti Katalánska, v němž se při třiačtyřicetiprocentní účasti většina hlasujících vyjádřila pro odtržení tohoto ekonomicky silného regionu od Španělska. Kromě nejistoty, zda katalánská vláda nezávislost opravdu vyhlásí, přispěl k přesunu firem i dekret španělské vlády, která jím 6. října přemístění sídel usnadnila. Díky dekretu nepotřebuje vedení firem k přesunu sídla souhlas valné hromady akcionářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám