Hlavní obsah

Tak vyhlásili jste samostatnost, nebo ne? Katalánský premiér Španělům neodpověděl

Barcelona
Aktualizováno

Regionální katalánský premiér Carles Puigdemont v dopise předsedovi španělské vlády Marianu Rajoyovi nedal jasnou odpověď na jeho otázku, zda Katalánsko vyhlásilo nezávislost, nebo ne. Puigdemont namísto toho nabídl Rajoyovi dvouměsíční lhůtu na jednání a vybídl ho k osobnímu setkání. Madrid dal Kataláncům nové ultimátum do čtvrtka.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Demonstrace příznivců nezávislosti Katalánska

Článek

„Pozdržení výsledků vzešlých z hlasování 1. října ukazuje na naše pevné odhodlání nalézt řešení a vyhnout se konfrontaci. Naše výzva po dialogu je vážně míněná a upřímná. Proto je v příštích dvou měsících naším hlavním cílem pozvat vás k dialogu,“ napsal Puigdemont dopisem španělskému premiérovi a dodal, že katalánská strana chce, aby součástí diskuse byli i mezinárodní zprostředkovatelé.

V pondělí v 10 hodin SELČ přitom vypršelo ultimátum, které dal minulý týden španělský premiér předsedovi katalánské regionální vlády, aby se vyjádřil, zda vyhlásil ve svém úterním projevu v katalánském parlamentu nezávislost svého regionu, či nikoliv. [celá zpráva]

Nové ultimátum do čtvrtka

Pokud by Puigdemontova pondělní odpověď zněla „ano”, má podle Rajoyova ultimáta Barcelona do čtvrtečních 10 hodin SELČ čas na to, aby své snahy o nezávislost ukončila a vrátila se k respektování španělské ústavy.

Podle španělských médií se vláda v Madridu už rozhodla, že v případě pokračujících snah katalánských separatistů o vyhlášení nezávislosti aktivuje článek 155 ústavy, který umožňuje zbavit regionální vládu moci. Ústřední vláda by mohla také rozpustit katalánský parlament a převzít kontrolu nad místními úřady.

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido o víkendu varoval, že za přijatelnou bude Madrid považovat jen jasnou odpověď „ano”, či „ne”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám