Hlavní obsah

Dvojí kvalita potravin je problém, uvedl Juncker po setkání s Ficem

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise nepovažuje problém s různou kvalitou jídla a zboží v různých členských zemích EU za nevýznamný, uvedl ve čtvrtek předseda Evropské komise Jean Claude Juncker po setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem. Podle Junckera je rozdílné složení potravin nepřijatelné. Informaci přinesla ČTK.

Foto: Reuters

Předseda Evropské komise Jean Claude Juncker

Článek

„Předseda Evropské komise respektuje, že tento problém existuje. Osobně se zavázal, že bude tomuto tématu věnovat velkou pozornost,” řekl Fico podle agentury SITA na tiskové konferenci po jednání.

Na dvojí kvalitu potravin, kdy mají produkty v různých zemích EU stejný název, ale různý obsah, opakovaně upozorňují země visegrádské čtyřky. Jejich jménem přijel do Bruselu jednat slovenský premiér Robert Fico.

I když někteří lidé považují tento problém za směšný, pro země, které Fico zastupuje, jde o „vážný politický problém”, nechal se slyšet slovenský premiér.

Jde o politický problém, myslí si Fico

„Budu ve jménu V4 velmi důrazně žádat předsedu EK, aby Komise urychleně přistoupila ke změnám příslušné legislativy, protože toto jsou neférové praktiky, které nás poškozují a které vyvolávají velkou míru nedůvěry a nevole mezi našimi občany,” prohlásil Fico podle slovenské agentury TASR ještě před setkáním s Junckerem.

Podle Junckera hodlá Komise problému „věnovat plnou pozornost”.

Nespokojení jsou i Bulhaři a Rumuni

Fico se má ve čtvrtek dále sejít s eurokomisařkou Věrou Jourovou (ANO) a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Kromě zemí V4, mezi něž patří vedle Slovenska také Česká republika, Polsko a Maďarsko, upozorňují na problém dvojí kvality potravin také třeba Bulharsko nebo Rumunsko.

Rozdílnou kvalitu stejných výrobků v různých zemí naznačily třeba testy, o kterých nedávno informovalo české ministerstvo zemědělství. Podle výsledků bylo třeba ve stejné značce lančmítu prodávaného v Německu vepřové maso, zatímco v tom z Česka byl drůbeží separát, nebo že v rybích prstech prodávaných v Německu bylo víc masa. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám