Hlavní obsah

Největším evropským exportérem jízdních kol je Portugalsko

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním exportérem jízdních kol mezi členskými státy Evropské unie je Portugalsko, následované Itálií a Nizozemskem. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat u příležitosti dvoustého výročí vynálezu jízdního kola německým baronem Karlem von Draisem.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jihočeská města se na jaře a v létě hemží cyklisty.

Článek

Členové EU vyvážejí celkem 11 miliónů bicyklů. Drtivou většinu z nich (92 procent) exportují v rámci evropské osmadvacítky. Hlavním vývozcem je Portugalsko, které se na evropském exportu v roce 2016 podílelo z 15 procent.

Druhá Itálie se na vývozu kol ze zemí EU podílí ze 14 procent, třetí Nizozemsko tvoří 13 procent exportu osmadvacítky.

Pokud jde o státy mimo Evropskou unii, do Švýcarska se vyvezlo 15 procent všech bicyklů importovaných mimo EU. Dalších 11 procent se v roce 2016 vyvezlo do USA a sedm procent do Ruska.

Do členských států EU se v roce 2016 dovezlo celkem 17 miliónů bicyklů. Celkem 58 procent těchto jízdních kol bylo importováno z jiných členských zemí. Největší část kol se dováží do Velké Británie, která je na odchodu z Unie. Míří tam 18 procent kol dovážených do osmadvacítky.

Celkem 42 procent jízdních kol se do EU dováží ze zemí mimo osmadvacítku. Největším mimoevropským dovozcem je Tchaj-wan, který se na dovozu z nečlenských států podílí ze 24 procent. Dalších 18 procent kol do EU míří z Kambodži a 11 procent z Bangladéše.

Reklama

Výběr článků

Načítám