Hlavní obsah

Agrofert podal návrh na insolvenci zemědělce, který vystupoval proti Babišovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Holding Agrofert podal návrh na insolvenci zemědělce Bohumíra Rady, který několikrát proti bývalému majiteli firmy Andreji Babišovi (ANO) vystupoval. V pátek ho společnost podala na Krajský soud v Brně, řekl mluvčí firmy Karel Hanzelka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

"Zemědělská společnost Agro Jevišovice, která je součástí koncernu Agrofert, dnes podala k soudu insolvenční návrh na společnost Agro Boskovštejn. Společníkem a jednatelem dlužné strany je zemědělec Bohumír Rada, se kterým Agrofert vede několik soudních sporů," uvedla společnost.

Agro Boskovštejn dluží podle mluvčího Agrofertu 8,5 miliónu korun. "Jde především o dluhy za neuhrazené prodeje movitých věcí a nezaplacený nájem," upřesnil Hanzelka.

„Je to nesmysl, nic jim nedlužím,” řekl Novinkám Rada. O návrhu na insolvenci nevěděl, musí se s ním teprve seznámit.

Před polednem pak v prohlášení pro ČTK uvedl, že jde o Babišův útok s cílem ho zničit. „Vnímám to jako stupňující se tlak, který má jediný cíl: zničit Bohumíra Radu, který opakovaně kritizuje nekalé metody stávajícího ministra financí," napsal zemědělec, který vystupoval i v kritickém dokumentu o Andreji Babišovi z roku 2015 Matrix AB. Babišem se podle svých slov nenechá zastrašit a hodlá se dál bránit.

Ukázka z dokumentu Matrix AB

Radu společnost údajně vyzývala k zaplacení dlužných částek. "Bohužel nám neuhradil vše, co nám dluží, a v obdobné situaci jsou i jeho další věřitelé, proto nám nezbývá jako řádnému hospodáři jiná cesta než se domáhat svých nároků tímto způsobem," dodal Hanzelka.

Podle Agrofertu dluží Agro Boskovštejn hlavně za prodej a pronájem zemědělské techniky, strojů a zavlažovacího zařízení.

Spor o Agro Jevišovice

"Již před lety jsme byli svědky pochybných obchodních praktik pana Rady na farmě v Jevišovicích. Výsledkem jeho podnikání byly dluhy, exekuce, pokuty od státu, nezaplacené mzdy zaměstnancům a celkově zdevastovaná zemědělská farma. Dluhy pana Rady jsme v minulosti převzali a zachránili několik jeho firem před krachem. Dnes na rozdíl od doby pana Rady farma v Jevišovicích prosperuje a dosahuje kladných hospodářských výsledků," uzavřel Hanzelka.

Společnost Agro Jevišovice ze Znojemska patřila k největším producentům kuřecího masa a mléka v zemi a byla významným dodavatelem Kosteleckých uzenin patřících pod Agrofert. Její bývalý vlastník Bohumír Rada viní Babiše z toho, že holding převzal firmu v rozporu se zákonem, čímž mu údajně vznikla škoda přesahující 11 miliónů korun. S Babišem se podnikatel pře například i o spálené obilí na poli u Velkých Karlovic za zhruba čtyři milióny korun. „Je to stále u soudu,” řekl Rada Novinkám.

V létě roku 2015 firma Agro Jevišovice, která v té době už patřila do holdingu Agrofert, chemicky zlikvidovala úrodu pšenice a kukuřice Agro Boskovštejn. Půdu podle Agrofertu osel neoprávněně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám