Hlavní obsah

Agrofert podal návrh na insolvenci zemědělce, který vystupoval proti Babišovi

Aktualizováno

Holding Agrofert podal návrh na insolvenci zemědělce Bohumíra Rady, který několikrát proti bývalému majiteli firmy Andreji Babišovi (ANO) vystupoval. V pátek ho společnost podala na Krajský soud v Brně, řekl mluvčí firmy Karel Hanzelka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

"Zemědělská společnost Agro Jevišovice, která je součástí koncernu Agrofert, dnes podala k soudu insolvenční návrh na společnost Agro Boskovštejn. Společníkem a jednatelem dlužné strany je zemědělec Bohumír Rada, se kterým Agrofert vede několik soudních sporů," uvedla společnost.

Agro Boskovštejn dluží podle mluvčího Agrofertu 8,5 miliónu korun. "Jde především o dluhy za neuhrazené prodeje movitých věcí a nezaplacený nájem," upřesnil Hanzelka.

„Je to nesmysl, nic jim nedlužím,” řekl Novinkám Rada. O návrhu na insolvenci nevěděl, musí se s ním teprve seznámit.

Před polednem pak v prohlášení pro ČTK uvedl, že jde o Babišův útok s cílem ho zničit. „Vnímám to jako stupňující se tlak, který má jediný cíl: zničit Bohumíra Radu, který opakovaně kritizuje nekalé metody stávajícího ministra financí," napsal zemědělec, který vystupoval i v kritickém dokumentu o Andreji Babišovi z roku 2015 Matrix AB. Babišem se podle svých slov nenechá zastrašit a hodlá se dál bránit.

Ukázka z dokumentu Matrix AB

Radu společnost údajně vyzývala k zaplacení dlužných částek. "Bohužel nám neuhradil vše, co nám dluží, a v obdobné situaci jsou i jeho další věřitelé, proto nám nezbývá jako řádnému hospodáři jiná cesta než se domáhat svých nároků tímto způsobem," dodal Hanzelka.

Podle Agrofertu dluží Agro Boskovštejn hlavně za prodej a pronájem zemědělské techniky, strojů a zavlažovacího zařízení.

Spor o Agro Jevišovice

"Již před lety jsme byli svědky pochybných obchodních praktik pana Rady na farmě v Jevišovicích. Výsledkem jeho podnikání byly dluhy, exekuce, pokuty od státu, nezaplacené mzdy zaměstnancům a celkově zdevastovaná zemědělská farma. Dluhy pana Rady jsme v minulosti převzali a zachránili několik jeho firem před krachem. Dnes na rozdíl od doby pana Rady farma v Jevišovicích prosperuje a dosahuje kladných hospodářských výsledků," uzavřel Hanzelka.

Společnost Agro Jevišovice ze Znojemska patřila k největším producentům kuřecího masa a mléka v zemi a byla významným dodavatelem Kosteleckých uzenin patřících pod Agrofert. Její bývalý vlastník Bohumír Rada viní Babiše z toho, že holding převzal firmu v rozporu se zákonem, čímž mu údajně vznikla škoda přesahující 11 miliónů korun. S Babišem se podnikatel pře například i o spálené obilí na poli u Velkých Karlovic za zhruba čtyři milióny korun. „Je to stále u soudu,” řekl Rada Novinkám.

V létě roku 2015 firma Agro Jevišovice, která v té době už patřila do holdingu Agrofert, chemicky zlikvidovala úrodu pšenice a kukuřice Agro Boskovštejn. Půdu podle Agrofertu osel neoprávněně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám