Hlavní obsah

Babišova firma chemicky zlikvidovala úrodu zemědělci na jižní Moravě

Firma Agro Jevišovice, která patří holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše, chemicky zlikvidovala úrodu zemědělskému podniku Agro Boskovštejn Bohumíra Rady. Mezi oběma společnostmi trvá dlouhodobý spor o půdu, kterou Rada osel, podle Agrofertu však protiprávně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na případ upozornil server Deník Referendum a v pondělí o něm informoval pořad Reportéři ČT.

„10. května dopoledne na naše pozemky přišli postřikovači společnosti Agro Jevišovice, totálním herbicidem nám zničili úrodu na 115 hektarech pšenice a 172 hektarech kukuřice. Tyto pozemky byly pod řádnou podnájemní smlouvou,“ řekl Novinkám Rada. Při postřiku firma podle něj použila agresivní herbicid Roundup. Škodu odhadl na více než čtyři milióny korun a na společnost chystá trestní oznámení.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky však firma postupovala oprávněně. „Své pozemky s péčí řádného hospodáře ošetřila běžným schváleným neselektivním herbicidním přípravkem,“ uvedl Agrofert v tiskovém prohlášení.

Rada to považuje vyloženě za truc proti jeho osobě. „Zničili pšenici, zasadili tam kukuřici, která ani jim ekonomicky nenese, jen aby mě zlikvidovali,” tvrdí.

Ke sporu se vyjádřil i majitel holdingu a ministr financí Andrej Babiš (ANO): „Rada je manipulátor, podvodník a lhář. Agrofert má s ním několik soudů a vydal k tomu tiskové prohlášení, tak se na něj s důvěrou obraťte,“ napsal Právu v textové zprávě.

„Můžu vám poslat článek, kde o mně Babiš někdy v roce 2006 prohlásil, že Rada je velice dobrý manažer a že si ho váží. Když vás ten člověk potřebuje, tak vám maže med kolem huby, a když vás nepotřebuje, tak jste u něho darebák, hajzl a podvodník,” reagoval Rada. „Nevím o žádné žalobě, která by byla vůči mně ze strany Agrofertu, informoval jsem se na okresním soudu,” dodává.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Babiš podepsal memorandum

Stará smlouva o pronájmu půdy mezi Radou a Agrem Jevišovice zanikla před 1. říjnem 2014 podle nového zákona. Podle Hanzelky však Rada musel vědět už předem, že smlouva zanikne, a proto tím, že pole osel, jednal protiprávně.

„Společnost AGRO Jevišovice i přes toto neoprávněné jednání p. Rady opakovaně nabízela p. Radovi nadstandardní finanční náhradu za vrostlé rostliny a vyčerpala veškeré možnosti, které by mohly vést k dohodě o řešení vzniklé situace. P. Rada žádnou z nabídek nepřijal,“ stojí v prohlášení Agrofertu. Likvidaci úrody pak Hanzelka považuje za zákonný postup. Rada však uvedl, že nabídka byla hluboko pod cenou nákladů.

Spory začaly v roce 2011, kdy Radova společnost Agro Jevišovice spadla do insolvence a on ji v tomtéž roce prodal Babišovu holdingu. Firma si ponechala svůj název a s nově založeným Radovým Agrem Boskovštejn uzavřela memorandum, které podepsal sám Babiš a podle něhož bude Radovi pronajímat 1500 hektarů půdy.

K tomu však nedošlo. Agro Jevišovice smlouvu neregistrovalo na pozemkovém úřadě, protože dotyčné pozemky mu podle Reportérů ČT fakticky nepatřily, ale pronajímalo si je od koncových majitelů. Učinilo tak až u další smlouvy, která však vznikla v době, kdy se Rada dostal do osobních problémů a souhlasil s ústupkem na 1200 hektarů. Ani ty však zemědělec nedostává a hospodaří na necelých 800 hektarech.

Podle Hanzelky jsou obchodní vztahy mezi oběma firmami komplikované.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám