Hlavní obsah

Prodej vozů Volkswagen i Audi minulý rok vzrostl

Novinky, bož

Německý koncern Volkswagen loni dodal celosvětově na trh 5,99 miliónu vozů své jádrové značky, což je o 2,8 procenta více než v roce 2015. Značka Audi ze stejného koncernu zaznamenala 1,87 miliónu prodaných vozů, což znamená meziroční nárůst o necelá tři procenta. Informovaly o tom listy Handelsblatt a Die Welt.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Loga Volkswagenu u autosalónu v New Yorku

Článek

Značka Volkswagen přitom v roce 2015 zaznamenala pětiprocentní pokles prodeje, který byl částečně přikládán emisní aféře, jež vypukla v září 2015 v USA, když tamní Agentura pro životní prostředí automobilku obvinila, že se svými motory obcházela měření emisí.

Máme za sebou velmi pohnutý a náročný rok
Dietmar Voggenreiter, Audi

Jádrová značka Volkswagen výrazně zlepšila prodeje v Číně, kde v prosinci prodala meziročně o 29 procent více vozů, ale polepšila si i v USA, uvedl podle Handelsblattu šéf značky Herbert Diess v neděli večer v Detroitu.

Audi: Prodali jsme jako nikdy předtím

Polepšila si i značka Audi, která byla rovněž postižena emisním skandálem. „Máme za sebou velmi pohnutý a náročný rok,” řekl Weltu předseda představenstva Audi Dietmar Voggenreiter. „Přesto jsme prodali 1,87 miliónu automobilů, což bylo o 3,8 procenta než v roce 2008 a tolik, jako nikdy předtím,” zdůraznil.

Navzdory referendu o brexitu stouply prodeje prémiové značky Audi ve Velké Británii o 6,4 procenta. I v USA, kde emisní aféra začala, stouply její prodeje o čtyři procenta.

Skupina Volkswagen míří k 10,2 miliónu

Podle Handelsblattu by celý koncern Volkswagen měl za rok 2016 dosáhnout čísla 10,2 miliónu prodaných vozů, což představuje meziroční nárůst o 3,3 procenta. Pokud se čísla potvrdí, skupina Volkswagenu předstihne v celosvětových prodejích Toyotu a stane největším prodejcem automobilů na světě.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podle New York Times v sobotu zatkl jednoho z manažerů Volkswagenu Olivera Schmidta a obvinil ho ze spiknutí proti USA. [celá zpráva]

Automobilka kvůli emisní kauze čelí množství žalob. Mimo jiné od svých amerických distributorů, [celá zpráva] ale i od tří spolkových zemí Německa. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám