Hlavní obsah

FBI zatkla manažera Volkswagenu Olivera Schmidta. Je obviněn ze spiknutí proti USA

Novinky, bož

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zatkl jednoho z manažerů Volkswagenu Olivera Schmidta a obvinil ho ze spiknutí proti USA. V pondělí o tom informoval server listu The New York Times. Jde o nejnovější pokračování emisní aféry německé automobilky, kterou v září 2015 americká Agentura pro životní prostředí obvinila, že se svými motory obcházela měření emisí.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

O podvádění s emisemi měl vědět i tehdejší generální ředitel automobilky Martin Winterkorn, který měl podle deníku Bild i vyslovit souhlas s tím, aby zaměstnanci koncernu při jednáních s americkými úřady poskytovali neúplné informace.

Článek

Schmidt vedl oddělení pro dodržování právních předpisů americké odnože Volkswagenu od roku 2014 do března 2015. Podle listu, který se odvolává na zdroje z bezpečnostních složek, byl zatčen v sobotu na Floridě a v pondělí by měl být obžalován před soudem v Detroitu.

Je to vůbec poprvé, co Američané v rámci kauzy zatkli a obvinili jednoho z manažerů společnosti. Schmidt měl na konci roku 2014 úřadům udávat nepravdivé údaje, kterými zdůvodňoval vysokou hladinu emisí vozů Volkswagen.

Teprve v roce 2015 Schmidt přiznal existenci softwaru, který Volkswagenu umožňoval vykazovat nižší hodnoty emisí než ve skutečnosti.

S lhaním souhlasil sám Winterkorn, tvrdí Bild

O podvádění s emisemi měl vědět i tehdejší generální ředitel automobilky Martin Winterkorn, který podle deníku Bild dokonce vyslovil souhlas s tím, aby zaměstnanci koncernu při jednáních s americkými úřady poskytovali neúplné informace.

Winterkorn v lednu získal od Volkswagenu nárok na rentu 1,2 miliónu eur (32 a půl miliónu korun), která mu podle smlouvy po odchodu z funkce náleží. [celá zpráva]

V pátek poslal soud v Jižní Koreji manažera tamní divize Volkswagenu na rok a půl do vězení za falšování certifikačních dokumentů ohledně emisí skleníkových plynů a testů hlukové hladiny. [celá zpráva]

Automobilka kvůli kauze čelí množství žalob. Mimo jiné od svých amerických distributorů, [celá zpráva] ale i od tří spolkových zemí Německa. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám