Hlavní obsah

Volkswagen může vyřešit spor s americkými prodejci. Za 29 miliard

Novinky, bož

Německá automobilka Volkswagen má šanci urovnat spory se svými smluvními prodejci v USA. Každému z nich by zaplatila 1,85 miliónu dolarů (44 a půl miliónu Kč). Celkově by se pak odškodnění prodejců vyšplhalo na 1,2 miliardy dolarů (zhruba 29 miliard Kč). Informoval o tom německý Handelsblatt. Volkswagen čelí v USA i EU žalobám kvůli emisním podvodům.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu včas neinformovalo o podvodech kolem měření emisí.

Článek

Volkswagen se na výši odškodnění dohodl se zástupci 480 tisíc prodejců vozů s dvoulitrovými dieselovými motory. Dohodu teď ještě musí schválit soudce Charles Breyer. Líčení se má konat 18. října.

Volkswagen loni v září přiznal, že používal speciální software, aby manipuloval měřením emisí. Z toho ho již dříve podezíraly americké úřady. Software nainstaloval do zhruba 11 miliónů aut s dieselovými motory. Vzápětí stáhl dieselové modely z amerického trhu. Volkswagen má v USA asi 650 smluvních prodejců, kteří se tímto krokem cítí poškozeni.

V právních sporech v USA se Volkswagen dosud dohodl na vyrovnáních, jejichž výše dosáhla 15,3 miliard dolarů (zhruba 368 miliard korun).

V Německu Volkswagen čelí 1400 žalobám o náhradu škody od investorů v celkové výši 8,2 miliardy eur (zhruba 222 miliard Kč) kvůli emisnímu skandálu. [celá zpráva]

V těchto 1400 žalobách však nejsou započteny žaloby tří spolkových zemí, které rovněž investovaly do akcií Volkswagenu. První z nich bylo Bavorsko, později podaly žaloby i Hesensko a Bádensko-Württembersko. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám