Hlavní obsah

Stavba elektrárny Yunus Emre by měla pokračovat, shodli se Zaorálek a turecký premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Česko-turecký projekt výstavby tepelné elektrárny Yunus Emre by měl pokračovat. V Ankaře se na tom v úterý shodli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a turecký premiér Binali Yildirim. Zaorálek po jednání s tureckým premiérem českým novinářům řekl, že o dalším postupu bude jednat tým expertů, rozhovory začnou během několika týdnů. Snahou je zachránit 15 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Článek

„Můj výsledek je, že prostor pro jednání expertů je v této chvíli otevřený. Máme politické ujištění, že oběma stranám stojí za to, usilovat o vzájemně výhodné řešení,” řekl po schůzce Zaorálek. „Já se budu snažit, aby do země co nejdříve zavítala další skupina odborníků, požádám o to i ministra obchodu (Jana Mládka),” dodal ministr.

Výstavba elektrárny měla podle Zaorálka smysl pro Českou republiku i pro Turecko.

Ankara ji chtěla vybudovat v rámci programu využívání vlastního nerostného bohatství v energetice, Češi nabídli odborné znalosti. „Bylo by velmi mrzuté, kdyby díky těm věcem, které se odehrály, celý projekt havaroval,” řekl Zaorálek.

Partnera Vítkovic po puči převzal stát

V Turecku se letos v létě pokusila část armády o státní převrat, který měl dopad i na projekt elektrárny, která není dostavěna. Partnerem společnosti Vítkovice Power Engineering byla turecká firma Adularya, která je součástí holdingu Naksan. Při čistkách po neúspěšném puči byli šéfové turecké společnosti zadrženi nebo utekli do ciziny. Společnost Adularya, která dluží vítkovické firmě, jež je v insolvenci, převzal turecký stát.

Pokud by se problém nepodařilo vyřešit, mohou náklady spojené se stavbou elektrárny dopadnout na české daňové poplatníky. Ministr průmyslu Jan Mládek odhaduje, že náklady by mohly dosáhnout až plné výše úvěru od České exportní banky, který pojistila společnost EGAP. Ten činí 15 miliard korun. [celá zpráva]

Jednali i o zadržených Češích

Premiér Yildirim ale podle Zaorálka na schůzce řekl, že se společnost Adularya ničím neprovinila. Její zaměstnanci by měli v elektrárně nadále pracovat.

Zaorálek s tureckým premiérem jednal i o osudu dvou Čechů, které Turci zadrželi pro podezření z terorismu. I tam vidí naději na řešení případu. „Turecká strana říká, že je otevřená tomu, abychom my z naší strany dodali informace a argumenty, které mohou pomoci najít pozitivní vyústění," řekl. Za pozitivní řešení by považoval vyhoštění dvojice do České republiky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám