Hlavní obsah

Zaorálek poletí do Turecka řešit případ dvou Čechů obviněných z terorismu

Novinky, zpe, tov
Praha
Aktualizováno

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) se chystá do Turecka, kde by měl řešit výstavbu elektrárny Yunus Emre a také případ dvou zadržených Čechů, které Ankara obvinila z příslušnosti k teroristům. Novinářům to během středečního jednání vlády řekl ministr průmyslu Jan Mládek, později to potvrdil i Zaorálek. Uvedl, že nejlepší by pro dvojici Čechů bylo vyhoštění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Článek

„Pan kolega Zaorálek tam pojede v nejbližší době, bude mít hned dva pěkné případy - elektrárnu a dva zadržené Čechy v Kurdistánu,“ odpověděl Mládek na dotaz, zda se kvůli problémům s výstavbou elektrárny chystá do Turecka. Stavbu, na kterou Česko poskytlo úvěr v miliardách korun, ve středu řešil kabinet.

Cestu potvrdil i šéf české diplomacie. „Chtěl bych potvrdit, že se už delší dobu připravuje má cesta do Turecka. Během 12. a 13. prosince bych se měl setkat s nejvyšší politickou reprezentací,“ sdělil Zaorálek.

Ideální by bylo vyhoštění, míní Zaorálek

Jednání se podle něj budou týkat současné situace v zemi a vztahem mezi EU a Tureckem. „Budu se věnovat také případu dvou zadržených Čechů. Není to jednoduché. Byli obviněni ze závažných trestných činů a do toho řízení nemůžeme jednoduše přímo vstupovat. Ale garantuji, že činíme, co můžeme,“ podotkl Zaorálek.

Jako nejlepší řešení by v tuto chvíli viděl vyhoštění. „To by bylo ideální, ale neslibuji to. Přáli bychom si to, ale myslím, že toho nedosáhneme rychle,” obává se ministr.

Turci zadrželi dva české občany v polovině listopadu při pokusu překročit turecko-iráckou hranici. Miroslav Farkas a Markéta Všelichová byli obviněni z příslušnosti k teroristické organizaci, za kterou Ankara považuje kurdské milice YPG. Oběma hrozí podle dřívějších informací vysoké tresty. [celá zpráva]

Foto: VMG

Elektrárnu Yunus Emre v Turecku stavěly české firmy

Co se týče elektrárny Yunus Emre, vláda se chce s tureckou stranou dohodnout na minimalizaci škod, řekl v pátek premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na projekt elektrárny, která stále není v provozu, poskytla úvěr Česká exportní banka (ČEB) a pojistila ho státní pojišťovna EGAP.

V případě, že se problém nepodaří vyřešit, může se výrazně negativně promítnout do státního rozpočtu. „Pro českého daňového poplatníka v konečné fázi hrozí riziko až do výše úvěru,” uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Jde podle něj zhruba o 15 miliard korun.

Hlavním dodavatelem je česká společnost Vítkovice Power Engeneering, která je ale v insolvenci. Vítkovice označují za viníka problémů tureckou stranu.

„Proces najíždění elektrárny byl opakovaně přerušován ze strany investora, neboť investor dodával do elektrárny uhlí s odlišnou specifikací, než je zakotvena v kontraktu. Na tento problém Vítkovice opakovaně upozorňovaly,” řekla již dříve Novinkám mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Upozornila také na to, že v návaznosti na neúspěšný puč v Turecku byla v partnerské turecké firmě Adularya ustavena státní správa a nové vedení, se kterým se Vítkovice snaží jednat o podmínkách dokončení elektrárny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám