Hlavní obsah

Bez zaměstnanců z EU zdraží jídlo, varují kvůli brexitu britské firmy

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské potravinářské firmy se v souvislosti s brexitem obávají omezení zaměstnávání lidí z EU. Cizinci pracují při sklizni, v prodeji i na odborných pozicích. Firmy v dopise žádají britskou vládu o ujištění, že tito pracovníci budou i po brexitu moci v zemi zůstat. Jinak to prý poškodí potravinářský průmysl a zvýší ceny potravin v Británii.

Foto: Profimedia.cz

Při sklizni ovoce a zeleniny pracují v Británii obvykle brigádníci z jiných zemí EU

Článek

Za dopisem zveřejněným v britském listu The Guardian stojí kolem třiceti potravinářských firem a asociací včetně pivovarů. Po vládě žádají „jednoznačné ujištění“, že pracovníky z EU brexit neohrozí.

„Zaměstnanci z EU, z nichž část už teď opouští Velkou Británii, hrají důležitou roli při zajištění cenově dostupných a kvalitních potravin a nápojů,“ píší v dopise zástupci firem. Dodávají, že bez cizích pracovníků bude domácí nabídka potravin chudší, jídlo dražší a obor nebude vůbec moci konkurovat zahraničí.

Pracovníci z EU začali odcházet jednak kvůli nejistotě z budoucnosti, ale také kvůli oslabení libry, které pro ně znamená v přepočtu nižší výdělek. Proto by vláda podle potravinářů měla s ujištěním ohledně jejich budoucího postavení v zemi přijít co nejdříve.

Britské ministerstvo vnitra v reakci jen potvrdilo, že jejich výzvu vyslechlo a bude se jí zabývat.

Místní na pole nechtějí

Ve Velké Británii pracuje v oboru potravinářství kolem čtyř miliónů lidí. Téměř třetina z nich pochází z jiných zemí EU. Pracují při sklizni ovoce a zeleniny i v obchodech.

Manažerka výrobce čokolády Nestlé a šéfka jedné z potravinářských asociací Fiona Kendrick upozornila na to, že firmy zaměstnávají nejen nekvalifikované pracovníky z EU, ale i experty na složení potravin (food-engineer). Těchto oborů je podle ní na britských univerzitách nedostatek.

Farmáři v Británii jsou podle ní na nekvalifikované práci zaměstnanců ze zahraničí při sklizni doslova závislí. „Doma jednoduše lidi na tu práci neseženeme,“ dodala.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám