Hlavní obsah

Brusel vyšetřuje dovoz levné čínské oceli na evropský trh

Evropská komise začala vyšetřovat, zda čínští výrobci některých druhů nerezové oceli neprodávají své produkty na evropském trhu za nepřiměřeně nízké ceny. Informovala o tom v pátek agentura Reuters. Vyšetřování je dalším krokem Bruselu v boji proti dovozu levné oceli z Číny. Peking v reakci vyjádřil znepokojení nad protekcionismem EU.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Dělník v čínské ocelárně

Článek

Komise spustila vyšetřování na základě stížnosti evropského ocelářského sdružení Eurofer. EU v posledních letech uvalila na dovoz některých ocelářských produktů z Číny antidumpingová cla. Podle evropských ocelářů Čína kvůli nadbytečným kapacitám prodává ocelářské produkty v Evropě pod výrobní cenou.

K důraznější ochraně proti čínskému dovozu na podzim Brusel vyzvaly také tři největší ocelářské firmy v Česku ArcelorMittal, Třinecké železárny a Vítkovice Steel. Tvrdí, že v regionu je kvůli neférové konkurenci ohroženo 15 tisíc pracovních míst v hutních podnicích a až 45 tisíc navázaných pracovních míst. [celá zpráva]

Čínu znepokojuje protekcionismus EU

Čína, kde se vyrábí asi polovina světové oceli, loni vyvezla rekordních 112 miliónů tun, což odpovídá produkci v celé Severní Americe. Obvinění z prodeje za dumpingové ceny na vývozních trzích země odmítá.

Čínské ministerstvo obchodu v reakci na vyšetřování vyjádřilo znepokojení ohledně „protekcionistických tendencí” Evropské unie. Upozornilo, že vyšetřování přichází těsně před 11. prosincem, kdy Číně vyprší status netržní ekonomiky, který přijala v roce 2001 při vstupu do Světové obchodní organizace (WTO).

Evropská unie se stejně jako další členové WTO musí rozhodnout, zda nyní Číně udělí status tržní ekonomiky. Pokud by tak učinila, čínské zboží by se jednodušeji dostávalo na evropský trh. Ocelářské firmy v Česku volají po tom, aby Čína status tržní ekonomiky nezískala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám