Hlavní obsah

Čína nás zničí a nebude práce, varují společně ocelářské firmy ze severu Moravy

Právo, Pavel Karban

Tři největší ocelářské firmy v Česku žádají důraznější ochranu proti čínskému dovozu. Jde o společnosti ArcelorMittal, Třinecké železárny a Vítkovice Steel. Společnosti chtějí, aby vláda nepodpořila udělení statutu tržní ekonomiky Číně a byla tvrdší při jednání s EU. Vyplynulo to z jednání firem a odborů s vládním zmocněncem Jiřím Ciencialou.

Foto: ArcelorMittal Ostrava, .

ArcelorMittal Ostrava patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal.

Článek

„V regionu je ohroženo 15 tisíc pracovních míst v hutních podnicích a až 45 tisíc navázaných pracovních míst. Nemůžeme jen čekat, jak to dopadne. Problémy mohou nastat už v lednu,“ varoval Cienciala.

Čína má našlápnuto ke statutu tržní ekonomiky

Čína by měla na konci tohoto roku získat status tržní ekonomiky na základě protokolu přistoupení k Světové obchodní organizaci z roku 2001. Na její vývozy je dosud možné uvalovat antidumpingové překážky. Tato možnost má ale být značně omezena.

„EU v tuto chvíli v otázce udělení tržního statutu Číně páchá sebevraždu. Přitom se tváří, že dosahuje obrovského vítězství a že to je v zájmu nás všech,“ řekl ředitel pro personalistiku a vnější vztahy ArcelorMittal a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

„Vyhodnocujeme situaci, jsme schopni učinit nezbytné další kroky a navázat na manifestaci, která se v Bruselu uskutečnila v únoru,“ dodal Rafaj.

Čína vyrobila přes polovinu světové produkce oceli

Čína loni vyrobila 804 miliónů tun oceli, což je více než polovina světové produkce, a do zahraničí vyvezla 112 miliónů tun. „Nevím, jakým způsobem bychom se mohli bránit návalu čínské oceli, o které víme, že se vyrábí za neekologických podmínek,“ poukázal Cienciala.

Pokud Čína status tržní ekonomiky získá, bude to podle Rafaje pro české i evropské ocelářství velký průšvih. „Jsme v druhé polovině září, od ledna má platit něco nového a nikdo vlastně neviděl komplexní sadu toho nového nastavení, což mi přijde divné a téměř nemožné, aby to fungovalo,“ prohlásil.

Místopředseda představenstva Třineckých železáren Česlav Marek upozornil, že Čína umí dnes zcela něco jiného než před 10 lety. „Umí nás nahradit všechny a do 10 let bude umět všechno,“ poznamenal a dodal, že už dnes by mohly čínské hutě a ocelárny okamžitě zaplavit trh betonářskou ocelí, ocelí nižších kvalit a jednoduššími plechy.

Zaměstnavatele podpořili odboráři

Předseda představenstva Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka připomněl, že zatímco v USA zavedou antidumpingová opatření během pár týdnů, v EU jsou to měsíce, dokonce i více než rok.

„Jsme přesvědčeni, že v současnosti nejde jen o problematiku dovozu oceli z Číny, ale i o delší pohled do budoucnosti. V případě pozitivního rozhodnutí Evropské komise (EK) ohledně cel na čínské tlusté plechy nevyplní pak třeba Rusko a Ukrajina prostor na trhu opuštěný Čínou? Dlouhodobě je to tedy spíše i o tlaku na EK ohledně modernizace prostředků a procedur k ochraně vnitřního trhu před dumpingem z pohledu rychlosti reakce a efektivity,“ nastínil.

Kroky zaměstnavatelů podpořili odboráři všech tří podniků. „Jde nám o ochranu pracovních míst a ocelářství v rámci kraje i ČR. Uděláme pro to maximum,“ řekl Roman Bečica, předseda odborů ocelárny ArcelorMittal. Varoval před podceněním problematiky dovozu čínské ocele. „Moravskoslezský kraj by tuto situaci neustál,“ domnívá se.

Anketa

Souhlasíte s přiznáním statutu tržní ekonomiky Číně?
Ano
14,8 %
Ne
85,2 %
Celkem hlasovalo 3455 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám