Hlavní obsah

Smrt Fidela Castra v Kubáncích vyvolává naděje, které se nemusejí naplnit

Novinky, Bohumír Žídek

Smrt někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra vyvolává v mnoha Kubáncích naděje. Mnozí doufají ve zlepšení ekonomické situace a další uvolnění podmínek pro podnikání. V úterý o tom napsala agentura Reuters.

Foto: Enrique de la Osa, Reuters

Kubánský školák postává vedle oslavného nápisu v jedné z ulic Havany.

Článek

Mnozí Kubánci doufají, že po Castrově úmrtí nebude třeba brát nadále ohledy na názor bývalého diktátora, a ekonomické reformy se konečně rozjedou naplno.

Pozvolné uvolňování začalo v roce 2006 s nástupem Fidelova bratra Raula Castra k moci. Ten umožnil činnost alespoň drobným podnikatelům.

Díky tomu se na ostrově rozšířily nové restaurace, takzvané paladares. Ty navíc těžily z obnoveného přílivu amerických turistů po roce 2014, kdy ve vztazích mezi USA a Kubou nastalo pozvolné oteplování. [celá zpráva]

Nebýt komunistické revoluce v roce 1959, Kuba se mohla se stát jednou z nejúspěšnějších ekonomik v Latinské Americe.
Tyler Cowen

Podnikatelka Niuris Higuerasová doufá v pokračování reforem, které jí umožnily otevřít si v Havaně restauraci se 17 zaměstnanci. Podle Reuters nejen ona doufá, že nesnesitelně pomalé tempo reforem se teď konečně zrychlí.

„Pro mě to znamenalo růst, stabilitu, otevírání se,“ komentovala Higuerasová pozvolné reformy směrem k tržnímu prostředí.

„Myslím si, že ekonomika se bude nadále  zlepšovat, reformy se musí uskutečňovat,“ dodala.

Ekonom varuje před přehnanými nadějemi

Ekonom Tyler Cowen však na stránkách Bloombergu nabádá spíše k opatrnosti. „Kdyby Kuba v roce 1959 neprodělala komunistickou revoluci, mohla se stát jednou z nejúspěšnějších ekonomik v Latinské Americe,“ uvedl.

Podle něj nebude vůbec jednoduché se dědictví minulosti zbavit. „V tuto chvíli se zdá, že je země velmi daleko od toho, aby se z ní stala další Kostarika, neřkuli karibský Singapur,” domnívá se ekonom Cowen.

Singapur patří mezi takzvané asijské tygry. Kostarika má být zase první zemí mimo čtyři takzvané pacifické pumy (obdoba asijských tygrů, jedná se o Chile, Kolumbii, Mexiko a Peru), která bude přijata do obchodního sdružení Pacifická aliance.

Státní dluh i polorozpadlé nemocnice

Kuba se v tuto chvíli potýká se skutečně velkými problémy. Není schopna obsluhovat svůj státní dluh a problémy má i s dodávkami elektrického proudu — funkční klimatizace není na tropickém ostrově samozřejmostí, připomíná Cowen.

Kondice ekonomiky má dopad i na kubánské zdravotnictví, na které někteří z Castrových zastánců poukazují jako na jednu z dobrých věcí, kterou vůdce kubánských komunistů vybudoval.

Kuba v současné době dluží i 6,94 miliard Česku, což z ní činí bezkonkurenčně největšího českého dlužníka. [celá zpráva]

Bývalý diktátor Castro zemřel v pátek ve věku devadesáti let. Podle Černé knihy komunismu Castrův režim z politických důvodů popravil 15 až 17 tisíc lidí. Profesor politologie Rudolph J. Rummel uvádí rozmezí mezi čtyřmi a 33 tisíci obětí v období let 1958 až 1987. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám