Hlavní obsah

Na Kubu po půlstoletí dorazil první pravidelný spoj z USA, letenky by měly zlevnit

Havana
Aktualizováno

Spojené státy a Kuba po více než 50 letech obnovily pravidelné letecké spojení. Ve středu vzlétl první letoun společnosti JetBlue na lince Fort Lauderdale - Santa Clara. Dá se očekávat, že zlevní letenky.

Foto: Alexandre Meneghini , Reuters

První letadlo vypravené z Floridy přistálo v Santa Claře.

Článek

První let trval zhruba hodinu a mezi 150 cestujícími většinou kubánského původu byl i americký ministr dopravy Anthony Foxx.

USA a Kuba obnovily diplomatické vztahy v prosinci 2014. Obě země mezitím znovu otevřely své ambasády a letos na jaře Kubu navštívil americký prezident Barack Obama.

Jeho vláda povolila provozování leteckých linek na Kubu deseti společnostem. Měly by týdně vypravovat přes sto zpátečních letů, přičemž nejvíc by jich měly provozovat American Airlines. Mezi oběma zeměmi dosud zajišťovaly spojení jen charterové lety, takže se očekávat, že letenky zlevní.

Američtí občané mají sice stále formálně zakázáno cestovat volně za turistikou na Kubu, nicméně Obamova vláda loni pravidla výrazně uvolnila, když vytvořila 12 kategorií pro „povolené vycestování“, upozornil server BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám