Hlavní obsah

Mexiko se připravuje na hurikán Trump

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexičtí činitelé se připravují na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Server Bloomberg napsal, že měl vzniknout krizový scénář pro případ „hurikánu pro mexickou ekonomiku“. Mexiko má obavu z případného amerického příklonu k ochranářské obchodní politice i z Trumpových protimexických výroků.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

„Pokud dojde k danému scénáři, je možné, že na to mexické úřady nějakým způsobem zareagují,“ uvedl v mexické televizi guvernér tamní centrální banky Agustin Carstens. O pohotovostním plánu prý jednal s ministrem financí. Která nouzová opatření plán obsahuje, Mexičané nezveřejnili.

Trump mimo jiné hovořil o uvalení 35procentního dovozního cla na zboží, které americké společnosti jako automobilka Ford nebo výrobce klimatizací Carrier vyrábějí v Mexiku a následně prodávají v USA. [celá zpráva]

Vývoz tvoří třetinu mexického HDP a drtivá většina zboží míří do Spojených států.

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus nebo ochranářství jsou termíny, které popisují upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí.Stojí v opozici k volnému obchodu, který američtí republikáni dlouhodobě prosazovali.

Kromě toho Trump dlouhodobě prosazuje stavbu zdi na hranici s Mexikem, o níž tvrdí, že ji zaplatí mexická vláda. Zároveň hovoří o možném vyjednání nových podmínek pro fungování severoamerické zóny volného obchodu NAFTA, jejímiž členy jsou USA, Kanada a právě Mexiko. Všechny tyto návrhy by měly negativní dopad na mexickou ekonomiku.

Na Trumpovy šance na vítězství dlouhodobě reaguje mexická měna. Peso dlouhodobě oslabovalo ve chvílích, kdy se souboj o Bílý dům vyrovnával, a naopak posilovalo, pokud průzkumy Trumpa odepisovaly. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Vítězové a poražení proti dolaru

Na protekcionismu by tratily i USA

Mexiko je však, jak připomínají ekonomové, i pro USA třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem, a nové obchodní restrikce by tak poškodily obě země. [celá zpráva]

Analytik Martin Vlachynský z bratislavského Institutu ekonomických a společenských analýz (INESS) Novinkám sdělil, že pokud by pro USA skutečně bylo prospěšné uvalit cla nebo daně na dovoz z Mexika, pak by měla i Kalifornie zdanit dovoz z Nevady. „Buď nějaký princip funguje, anebo ne,“ zdůraznil.

„Tak jako vyděláváme na tom, že si boty nemusíme vyrábět doma, ale někdo nám je vyrobí, tak budou USA prosperovat, když pro ně někdo vyrobí například klimatizaci,“ dodal. Podle ekonomů by Trumpovo vítězství pocítila i Evropa a Česko. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám