Hlavní obsah

Hůře než libra padá už jenom nigerijská naira. Rubl a brazilský real mezi vítězi

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Které měny vyhrávají a prohrávají proti americkému dolaru? Brazilský real zaznamenal proti dolaru meziroční nárůst o 24 procent. Naopak nigerijská naira zaznamenala ve stejném období téměř 35procentní pád. Další mezi poraženými je i britská libra, jež meziročně klesla o 17,3 procenta. Žebříček zveřejnil portál statista.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vítězové a poražení proti dolaru

Článek

Libra tak po referendu, kdy se Britové vyslovili pro odchod z EU, ztrácí na hodnotě rychleji než argentinské peso. [celá zpráva] To je s necelou 15procentní ztrátou mezi poraženými až na třetím místě.

V Argentině přitom naposledy v prosinci proběhla devalvace měny. Země se totiž stále nevzpamatovala z krize roku 2014, která skončila druhým státním bankrotem za 13 let.

„Libra je pod silným prodejním tlakem a aktuálně je vůči dolaru na nejslabších úrovních od roku 1985. Důvodem jsou obavy o tamní ekonomiku související s brexitem,” sdělil Novinkám analytik Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

„Paradoxně by ale slabá měna měla britské ekonomice v delším horizontu pomoci, protože slabá domácí měna je výhodná pro exportéry,” domnívá se.

Mexickému pesu „pomáhá” Trump

Mezi poraženými se objevilo i mexické peso, ale až na pátém místě. Vývoj mexické měny je považována za určitý indikátor pravděpodobnosti zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. V poslední době, kdy to s jeho šancemi na usednutí v Bílém domě vypadá špatně, se mexické peso začíná vzmáhat. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Mexická měna na tom byla nejhůře před první televizní debatou Trumpa s Clintonovou. Trump si však v ani jedné z debat nevedl příliš dobře, navíc mu uškodilo zveřejnění nahrávky zachycující Trumpovy obscénní výroky o ženách.

I tak peso ve sledovaném období zaznamenalo téměř desetiprocentní pokles. Nicméně i v posledních devíti dnech si mírně polepšilo. Zatímco ještě 18. října stal 18,6162 peso, ve středu již to bylo jen 18,5284 peso.

Rubl jde nahoru

Mezi vítězi poněkud překvapivě objevil i ruský rubl, který si meziročně polepšil o 16 procent. „Rusko je na tom podstatně lépe. Zatímco v loňském roce kleslo tamní HDP o 3,7 procenta, letos by měl pokles dosáhnout 'jen' 0,6 procenta a v dalších letech už by ekonomika měla mírně růst,” vysvětlil Menčík.

„Na tyto solidní vyhlídky logicky reaguje rubl posílením. Pravdou ale je, že na tempa růstu z let 2010 – 2012 kolem 3,5 - 4,5 % ročně Rusko v tomto desetiletí pravděpodobně nedosáhne,” dodal.

Posilující měna odráží důvěru investorů v danou zemi, oslabující zase indikuje nějaký problém.
Analytik Tomáš Menčík

Hodnota japonského jenu stoupla o 15 a půl procenta. Dobře si vedlo i kolumbijské peso (+8,7 procenta) a jihoafrický rand (8,1 procenta).

Česká koruna ve stejném období zaznamenala pouze minimální změnu. Zatímco 18. října 2015 stál dolar 24,6085 koruny, o rok později to bylo 24,6105 koruny.

Indikátor důvěry

Otázkou zůstává, nakolik žebříček portálu statista sleduje relevantní data. „Legrácka to rozhodně není. Je to velmi vypovídající o důvěře v jednotlivé ekonomiky,” domnívá se Menčík.

„Měnové kurzy odráží aktuální stav a očekávání ohledně mnoha makroekonomických veličin. Posilující měna odráží důvěru investorů v danou zemi, oslabující zase indikuje nějaký problém,” uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám