Hlavní obsah

Desetitisíce odborářů protestovaly v Bruselu proti vládním reformám

Vyjádřit nesouhlas s prodloužením pracovního týdne z 38 na 45 hodin, změnám platových podmínek a dalším vládním reformám vyšly do ulic Bruselu desetitisíce belgických odborářů. Podle pořadatelů jich bylo až 70 tisíc, policie uvádí nižší počty, a to 45 tisíc. Narušen byl provoz městské hromadné dopravy, kvůli účasti na protestech nedorazilo do práce mnoho řidičů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce odborářů demonstrovaly v BruseluVideo: Reuters

 
Článek

Současné masivní protesty, už čtvrté v pořadí, jsou další zatěžkávací zkouškou pro tamní vládu. Kabinet, který vede frankofonní liberál Charles Michel, prosazuje například změnu odchodu do starobního důchodu ze současných 65 na 67 let v roce 2030. Vláda chce z rozpočtu během pěti let ušetřit celkem 11 miliard eur (303,6 miliardy Kč).

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Solidarita s třídním bojem, píše se na transparentu

Část odborářů ohrožovala své okolí házením petard a mlácením kovovými tyčemi o silnici, uvedla agentura Reuters.

Kvůli petardám se vznítila část odborářských vlajek.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Účastník demonstrace v Bruselu

„Jsme svědky snahy současné vlády prodloužit pracovní dobu, posunout věk odchodu do důchodu a snížit sociální výhody,“ zdůvodnil protesty představitel odborů Olivier Valentin.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Zástupci odborů a další účastníci generální stávky v Bruselu

V současné době je v Belgii maximální povolená týdenní pracovní doba 38 hodin. Belgická vláda chce umožnit, aby se zaměstnanci se zaměstnavateli mohli domluvit až na 45 hodinách. Slibuje si od toho vyšší flexibilitu pracovního trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám