Hlavní obsah

Svět se nezbořil ani po brexitu, Wall Street Journal si utahuje z katastrofických předpovědí

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky britské ekonomiky jsou po referendu o brexitu zatím lepší, než mnozí experti strašili. Původně katastrofické scénáře se nevyplnily ani po zamítavém řeckém referendu o záchranném programu nebo v případě vynucených rozpočtových škrtů v USA v roce 2013, připomíná ekonomický deník The Wall Street Journal.

Foto: Novinky.cz s použitím WSJ

Vývoj akcií v USA a Británii a řeckých dluhopisů. V klíčová data je zřetelný výkyv, k obratu trendu ale nedošlo.

Článek

Ekonomové jsou dobří při analýze růstu cen nebo negativních důsledků majetkové nerovnosti. Mnohem větší výzvou je pro ně odhadovat dopad politických událostí, zvláště těch, se kterými nejsou z minulosti žádné zkušenosti, píše americký list.

„Autoři předpovědí mají často sklon přifukovat pravděpodobnost nejhorších scénářů,“ řekl Philip Tetlock z Pensylvánské univerzity.

Podle něj je motivuje snaha zaujmout svým varováním a šance, že se ukáží jako proroci, zatímco když se netrefí, lidé na to většinou zapomenou. “To v průběhu času negativně dopadá na důvěru v odbornou komunitu,“ dodal.

Svět se nezbořil

Příkladů, kdy se kvůli politickým rozhodnutím „svět nezbořil“, je víc.

Někteří ekonomové varovali, že politická bitva kolem amerického rozpočtu v roce 2013, která vyústila nuceným zmrazením rozpočtových výdajů, vyvolá recesi, tedy pokles americké ekonomiky. V uvedeném roce nakonec stoupla o 2,7 procenta.

Foto: Novinky.cz s použitím WSJ

Kdy se katastrofické scénáře nenaplnily

Podobně v letech 2010 a 2012 mnozí ekonomičtí experti hrozili, že masívní program nákupu dluhopisů centrální bankou (Fed) vyvolá hyperinflaci, růst cen komodit a propad kurzu dolaru. Nic takového se nestalo, dodává WSJ.

Grexit se nekonal

V roce 2015 se v hojném počtu objevila varování, že když Řecko v referendu odmítne záchranný program, země zbankrotuje a bude muset odejít z eurozóny.

„Řecká ekonomika rozhodně nedosahuje zářných výsledků, ale země nezkrachovala. Bankovní systém byl otřesen, ale nezhroutil se. V zemi se stále platí eurem,“ shrnuje list.

Foto: Fotis Plegas G, Reuters

Předseda strany SYRIZA Alexis Tsipras

Ekonomové nemohli tušit, že krátce po řeckém NE záchrannému programu v referendu se politici s věřiteli stejně dohodnou na mírně upravené variantě třetího záchranného balíku, kterou posléze schválil řecký parlament. Řecké banky pomáhá držet nad vodou Evropská centrální banka.

A jak je tomu v případě brexitu? Od referenda 23. června uplynuly víc než dva měsíce. Ve druhém čtvrtletí britská ekonomika zrychlila a Britové se nebáli víc utrácet. [celá zpráva]

Přitom před referendem nejen politici, jako ministr financí George Osborne, ale i řada ekonomů předvídala, že rozhodnutí o odchodu z EU vyvolá recesi téměř okamžitě, píše WSJ.

Akcie se vrátily k růstu

Krátce po referendu britské akcie ztrácely, obavy se přenesly i na další trhy v Evropě a zámoří. Panika, která by vyvolala sestupnou spirálu, ale nenastala. Akciové trhy ze zotavily a například britský akciový index FTSE100 v půlce srpna vyšplhal na téměř rekordní hodnoty.

Počty nezaměstnaných v Británii se v červenci podle statistik snížily. Nepotvrdilo se tedy, že by zaměstnavatelé kvůli brexitu výrazněji propouštěli.

Britská libra po referendu oslabila vůči dolaru téměř o deset procent. Později ztrátu mírně korigovala. Britové tak při nákupech v zahraničí relativně zchudli. Ovšem jak upozorňuje například bývalý guvernér britské centrální banky, slabší libra pomůže exportu a může podpořit potřebnou změnu struktury ekonomiky.

Současné vedení centrální banky rychle reagovalo a na podporu ekonomiky snížilo úrokové sazby.

Další experti ale upozorňují, že Británie ještě nemá vyhráno, protože její skutečný odchod z EU ještě nenastal.

„Nemyslím si, že můžete vinit ekonomy z toho, že varovali (před brexitem). Je to spíš chronický než akutní problém, jehož důsledky se skutečně projeví až v delším časovém horizontu,“ řekl americkému deníku ekonom ratingové společnosti S Paul Sheard.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám