Hlavní obsah

Britská centrální banka snížila kvůli brexitu úroky

Měnový výbor britské centrální banky Bank of England ve čtvrtek snížil základní úrok na nové rekordní minimum 0,25 procenta z 0,5 procenta. Úroky banka snížila poprvé od roku 2009. Banka rovněž oznámila, že koupí vládní dluhopisy za 60 miliard liber (téměř dva bilióny korun), aby zmírnila negativní dopady rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

Foto: Neil Hall, Reuters

Budova Bank of England v Londýně

Článek

Libra po zprávě oslabila proti dolaru o dvě třetiny procenta na 1,3203 dolaru za libru. Vůči koruně oslabila o 40 haléřů a dostala se pod hranici 32 korun za libru.

„Otázkou je, nakolik to britské ekonomice pomůže. Brexit a s ním spojený nárůst nervozity mezi investory i podnikateli způsobí pravděpodobně pokles investic navzdory velmi nízkým výpůjčním sazbám,” komentoval ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Kvantitativní uvolňování (nákup dluhopisů) ale podle něj může působit na další oslabení libry, a tak pomoci alespoň britským exportérům. Snížení základní britské sazby trhy čekaly, obnovení odkupu dluhopisů povětšinou nikoliv.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

„Libra by podle našeho výhledu měla během zbytku roku dále klesat vůči dolaru. To se ale bude týkat i eura, a v důsledku i koruny. Proti české měně tak čekáme zlevnění libry jen o málo více než jedno procento do konce roku 2016,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám