Hlavní obsah

Libra bude příští rok stát jedno euro, odhadují ekonomové britské HSBC

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská libra kvůli nejistotě kolem brexitu bude dál oslabovat a příští rok dosáhne parity 1:1 k euru. Dál oslabí i vůči americkému dolaru. Uvedli to ve své analýze ekonomové britské banky HSBC, píše server Business Insider UK.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Analytický tým banky HSBC očekává, že britská centrální banka v listopadu dál sníží úrokové sazby na 0,10 procenta. Kurz libry se poté přiblíží k paritě s eurem, které dosáhne v následujícím roce.

K dolaru libra podle prognózy oslabí do konce roku 2017 až na 1,10 USD. Tak slabá byla britská měna vůči americké naposledy v roce 1985.

„Na paritu euro vůči libře zatím nikdy v historii nedosáhlo. Nejslabší byla libra zkraje roku 2009, kdy byl kurz 0,98 libry za euro,“ upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Ve středu byl kurz 0,86 libry za euro.

Snižování úroků už začalo

„Oslabování libry v nadcházejícím horizontu 1,5 roku je pravděpodobnější než posílení libry na předbrexitové hodnoty. Primárně bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet vyjednávání mezi Velkou Británií a EU o nastavení nových smluv. Další faktor, který je nutno brát v potaz, je, jak se bude v nadcházejících čtvrtletích dařit britské ekonomice. A v návaznosti na to, jaké kroky bude dělat tamní centrální banka (Bank of England),“ dodal.

Bank of England minulý týden snížila základní úrok na nové rekordní minimum 0,25 procenta z dosavadních 0,5 procenta. Banka rovněž oznámila, že napumpuje do ekonomiky dalších 60 miliard liber prostřednictvím nákupu státních dluhopisů. Libra vzápětí oslabila vůči euru, dolaru i koruně. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Ve středu se kurz libry pohybuje kolem 1,31 dolaru za libru a 31,60 koruny za libru. Euro stojí 27,02 koruny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám