Hlavní obsah

Turecká burza po nezdařeném pokusu o puč propadla o devět procent

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Burza v Istanbulu v pondělí odpoledne klesla až o 8,9 procenta. Akcie jsou po pátečním neúspěšném pokusu o vojenský převrat v zemi nejlevnější od roku 2013, uvedla agentura Bloomberg. Ztrácely hlavně firmy napojené na cestovní ruch.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Akcie letecké společnosti Turkish Airlines ztrácely osm procent, akcie provozovatele letišť TAV klesly o 11 procent.

Turecká lira po pátečním propadu o pět procent v pondělí ráno posílila k dolaru, později během odpoledne ale začala znovu oslabovat a mířila k hranici tří tureckých lir za dolar.

Ekonom investiční společnosti Lombard Odier Salman Ahmed uvedl, že „rychlé řešení problému“ pomohlo do jisté míry zmírnit šok na finančních trzích, akcie podle něj ale sráží hlavně obavy o turistický průmysl, který je pro tureckou ekonomiku velmi důležitý.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu turecké liry k dolaru

V květnu počet turistů v Turecku meziročně klesl o víc než třetinu. Důvodem jsou hlavně bezpečnostní obavy. Ty ještě zhoršily nedávné útoky na letišti v Istanbulu. [celá zpráva]

Nezdařený pokus o vojenský převrat v Turecku si v noci na sobotu vyžádal 290 mrtvých a více než 1400 zraněných. Ve vazbě skončilo už kolem 6000 příslušníků armády a justice. Po případných spiklencích turecké úřady nadále pátrají.

Doporučení necestovat do některých částí Turecka zůstává v platnosti. Po pondělní poradě pracovní skupiny na ministerstvu zahraničí to řekla mluvčí úřadu Irena Valentová. Češi by se měli nadále vyhnout Istanbulu, Ankaře a jihovýchodní části Turecka. Ministerstvo turisty nabádá, aby se vyhýbali místům a akcím s větší koncentrací lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám